Usvojen prostorni plan za Banatsku magistralu

Prostorni plan područja posebne namene za Banatsku magistralu na sednici Skupštine Vojvodine podržali su i poslanici vladajuće koalicije i opozicije. Ovaj projekat jedan je od infrastrukturnih prioriteta Pokrajinske vlade , a omogućiće regionalno spajanje Banata i infrastrukturno povezivanje.

-Važno je da građani znaju da ova Pokrajinska vlada od svog formiranja preduzima sve neophodne korake kako bi se projekat Banatske magistrale i realizovao. To je do sada bila samo priča u izbornim kampanjama, kojom su građani Banata zamajavani. Usvojen je prostorni plan što je važan korak. Tome je prethodila javna rasprava koja se odnosila na sam nacrt prostornog plana i na koji su pojedine lokalne samouprave imale primedbe, a među njima i Kikinda. Predstavnici Kikinde ukazali su na izgradnju obilaznice kako putna infrastruktura u samom gradu ne bi bila preopterećena i ta primedba je usvojena – istakao je Milenko Jovanov, pokrajinski poslanik.

Banatska magistrala, povezivaće severni i južni deo Banata, od Kneževca do Kovina i biće paralelana sa trasom Koridora 10, što će omogućiti veći protok robe i ljudi.

-Banatska magistrala neće sutra početi da se gradi, to moram da napomenem. Mi se nikada nećemo baviti obmanjivanjem građana, ali bez prostornog plana i ostalih usvojenih dokumenata neće moći da počne izgradnja magistrale. U narednom periodu očekuje nas još posla, a kada sam projekat bude završen tražićemo sredstva da se magistrala izgradi – rekao je Jovanov.

Prednost buduće magistrale je i u tome što će se ona graditi na postojaćoj trasi puta M24 od Kovina, preko Pančeva, Zrenjanina i Kikinde do Čoke, sa dva kraka, jedim prema autoputu E75, a drugim prema Đali.Banatska magistrala važan je saobraćajni i infrastrukturni projekat, a doprineće i privrednom razvoju, jer bez odgovarajuće saobraćajne infrastrukture nema investicija.