Usvojen konsolidovani izveštaj o izvršenju gradskog budžeta

Većinom glasova odbornici Skupštine Grada Kikinde na 17. sednici usvojili su konsolidovani izveštaj o izvršenju odluke o budžetu Grada Kikinde za period januar-septembar. Na dan 30. septembra izvršenje budžeta je milijardu 829 miliona dinara ili 62,8 odsto, dok su rashodi i izdaci milijardu 755 miliona dinara odnosno 60,12 procenata, obrazložila je Snžana Kovačević, sekretarka Sekretarijata za finansije I dodala da je nominalno najveći prihod ostvaren je od poreza na zarade u iznosu od 528 miliona dinara ili 74,3 odsto u odnosu na plan. Planirani budžet uvećan je u odnosu na poslednji rebalans i iznosi dve milijarde 909 miliona dinara jer su uvedena sredstva drugih nivoa vlasti.

 

 

 

 

Član Gradskog veća Milivoj Linjački istakao je da je za infrastrukturne radove i izradu projektne dokumentcije u gradu i selima izdvojeno je 450 miliona dinara.

Što se tiče investicionog održavanja puteva u Novim Kozarcima urađena je treća faza rekonstrukcije ulica Kralja Petra I u iznosu od 24 miliona dinara. U ovom selu sanirana je i ulica Generala Drapšina za šta je obezbeđeno 2,5 miliona dinara. Sa tri miliona dinara finansirana je ulica Ive Lole Ribvara u Banatskom Velikom Selu, četiri miliona dinara uloženo je u ulicu 4. oktobra u Bašaidu, u Mokrinu se radi u ulici Železnički Novi Red gde je izdvojeno pet miliona dinara, četiri miliona je namenjeno proširenju ulice Solunskih dobrovoljaca u Ruskom Selu, tri miliona uloženo je u ulicu Miladina Zorića u Nakovu, dva miliona za ulicu Jovana Popovića u Iđošu. U Kikindi je sa 1,5 miliona dinara završeno asfaltiranje ulice Save Tekelije, dok je u toku rekonstrukcija Srbobranske ulice za koju je namenjeno 38 miliona dinara – rekao je Linjački.

Zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić navela je da su sredstva od 47 miliona dinara namenjena investiranju u objekte školstva realizovana u stoprocentnom iznosu.

-Urađena je sanacija sanitarnog čvora u ruskoselskoj osnovnoj školi za šta je utrošeno 3,3 miliona dinara, na školskom objektu u Novim Kozarcima zamenjeni su prozori i saniran je deo krova sa 1,2 miliona dinara, dva miliona izdvojeno je za fasadu u OŠ “Jovan Popović”, 600.000 za toalete u Ekononomsko -trgovinskoj školi,2,2 miliona za rasvetu u Tehničkoj školi. U OŠ “Feješ Klara” koja je bila prioritet za sanaciju krova obezbeđeno je 10 miliona, a za fasadu 1,2 miliona dinara – istakla Bosiljka Srdić i dodala da je važno što svaka škola ima projektnu dokumentaciju sa kojom može da konkuriše za novac.

Stvaranje uslova da se deca kvalitetno bave sportom i da se postojeći sportski objekti rekonstruišu takođe je predviđeno ovogodišnjim budžetom.Posle 40 godina ulaže se u rekonstrukciju zatvorenog bazena. Veoma važnu stavku čini i konkretna finasijska pomoć privrednicima na teritoriji Grada Kikinde.

-Preduzetnicima smo prošle godine počeli da pomažemo u nabavci mašina i opreme dodelom podsticajnih sredstava. Ove godine suma namenjena privrednicima je duplo veća u odnosu na prošlu godinu i za ove namene planirano je dva miliona dinaradodao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

I pored iscrpnog i argumentovanog obrazlaganja o izvršenju budžeta odbornici opozicionih partija glasili su protiv.

Usvojeni su: prva izmena i dopuna programa poslovanja za tekuću godinu JP “Kikinda” koja je izazvala polemiku odbornika opozicije i predstavnika ove firme, kao i plan izmene i dopune programa poslovanja JP “Autoprevoz”.Većinu glasova dobile su odluke o sprovođenju javnih konkursa za izbor direktora javnih preduzeća “Autoprevoz” i “Toplana”. Dosadašnjim direktorima Dušanu Markovljevu i Miroslavu Čičulić ističe četvorogodišnji mandat tako da će se javnim konkursom doći do direktora ova dva preduzeća. Odluka o pristupanju donošenju Statuta Grada Kikinde koja predviđa usklađivanje sa izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i dopuna odluke o kretanju teretnih vozila na teritoriji Grada Kikinde takođe su usvojene na sednici. Doneta je i odluka o izmeni i dopuni odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.