Uskoro priprema zemljišta za izgradnju zgrade za izbeglice

Iz Komeserijata za izbeglice i migracije lokalnoj samoupravi stigao je dopis da započne pripremu zemljište za izgradnju stambene zgrade od 25 stanova za potrebe smeštaja izbegličkih porodica.

-Objekat u ulici Pere Segedinca broj 7 imaće 25 stanova, a očekuje se da izgradnja počne u aprilu i bude završena do kraja ove godine.Stanovi će moći da se zakupe i nakon nekog vremena i otkupe po povoljnim uslovima što je regulisano Zakonom o izbeglicama – istakla je Tatjana Barbulov, poverenica za izbeglice i migracije.

I u ulici Dušana Vasiljeva  broj 45 biće izgrađen objekat sa 16 stanova. Konačna lista očekuje se u februaru, nakon čega poslove oko izgradnje vodi Jedinica za upravljanje projektima. Početak  je planiran  u ovoj godini što zavisi od brzine izrade projektno tehničke dokumentacije.

Otkupom seoskih domaćinstva, takođe u okviru Regionalnog stambenog projekta, prošle godine svoj dom dobilo je 14 porodica. Za njih je obezbeđen i novac za kupovinu građevinskog materijala, nameštaja, električnih aparata u iznosu od 1.500 evra. Na konkurs se prijavilo 29 osoba, od kojih je 27 ispunilo uslov.Čim stigne dopis od donatora da se prihvata proširenje liste i potpiše se aneks ugovora sa lokalnom samoupravom, moći će da se potpišu ugovori sa preostalim korisnicima.Vrednost projekta za 14 korisnika koji su dobili kuće i pomoć za opremanje je 154 hiljade evra, dok će sa novih 13 korisnika koji će biti obuhvaćeni, dostići vrednost od 297 hiljada evra.

Za dodelu pomoći u vidu građevinskog materijala za Severnobanatski okrug gde je grad Kikinda nosilac projekta prijavilo se 129 porodica iz našeg grada i opština Čoka i Novi Kneževac. Uslove je ispunilo 39 domaćinstava, a paketi su odobreni za 23 porodice u ukupnoj vrednosti 180.000 evra. Takođe se očekuje da će se dodatnim ugovorom zbrinuti i ostale porodice sa liste.