Uskoro novi kolektivni ugovori za kikindski javni sektor

U Veću Saveza samostalnih sindikata očekuju da će novi kolektivni ugovori za javni sektor biti potpisani do prvomajskih praznika, s obzirom na to da se kontinuitet nastavlja.

Sindikat je formirao pregovaračke timove, a predlog kolektivnog ugovora urađen je za gradsku upravu, na osnovu čega će biti urađeni i ostali za ustanove kulture i javna preduzeća.

-Veliko mi je zadovoljstvo što nastavljamo uspešnu tradiciju. Intencija sindikata u ovo vreme kada korona čini situaciju veoma teškom je da sačuvamo stečena prava. Pokušaćemo da utvrdimo neka nova prava koja neće biti veliki izdatak kada je reč o gradskoj upravi i ustanovama kulture, kaže za TV Kikinda Ilija Drljić, predsednik Veća SSS za grad Kikindu i opštine Čoka i Novi Kneževac.

Drljić ističe da se sporazum o isplati dugovanja za troškove prevoza zaposlenima u ustanovama kulture, predškolskoj ustanovi i školama poštuje. Pojedinačna dugovanja po zaposlenom za tzv “cipeliće” kreću se od 20 do 60. 000 dinara, i izmiruju se u ratama.

-Naša gradska uprava je iskazala izuzetno razumevanje. Da obradujem zaposlene, prema raspoloživim informacijama, deo koji je dogovoren sporazumom biće isplaćen do kraja septembra. Prva rata je isplaćena, druga će biti do polovine maja, a treća u septembru. Dogovoreni termin, podsetiću, bio je 31. decembar. Moram da pohvalim saradnju sa gradonačelnikom, zamenicom gradonačelnika i sa sekretarom finansija koji su uspeli da ovo prevaziđemo jer su izuzetno teška vremena zbog korone.

Predsednik Veća SSS u Kikindi navodi da su i u opštini Čoka na pragu potpisivanja kolektivnih ugovora. Ostvarena je dobra sindikalna saradnja, pa će u narednom periodu uslediti potpisivanje kolektivnog ugovora za tamošnju opštinsku upravu, predškolsku ustanovu i Kulturno-obrazovni centar. I opština Čoka sporazum o isplati putnih troškova poštuje, dodao je Drljić.