Uroš Petrović podstakao kikindske školarce na razmišljanje

U Kulturnom centru predstavljen je peti nastavak priča o zelenokosoj devojčici Marti Smart. Autor ovog dela je Uroš Petrović, pisac koji godinama pomera granice savremene srpske literature. Njegova junakinja tokom novih pustolovina otkriva najvažniju tajnu u životu. Osim toga, predstavljena je i njegov „Karavan čudesa“, za koji je dobio i nagradu Knjiga godine.

Glavni cilj Petrovića je da motiviše decu da što više čitaju, uče i rade na sebi. Njegove promocije knjiga svojevrsna su mešavine interaktivnih radionica i motivacionog govorništva.

Različita istaživanja dokazala su da se pisana reč najbolje približava decu ukoliko im se čita od najranijeg doba.

-Razvoj mozga je takav da se sve bolje usvaja u ranom periodu. Jako je važno da kad dođemo s posla, ma koliko umorni bili, da sednemo sa decom i posvetimo im vreme. Naravno, lakše je dati im tablet ili pustiti crtani film nego pročitati bajku, ali moramo sami da shvatimo šta su nam prioriteti, ističe Petrović.

Njegove knjige poznate su po zagonetkama i misterijama, koje prate i njegove prezentacije literarnih dela. Đaci nižih razreda kikindskih osnovnih škola imala su prilike da, pokrenu svoje vijuge, jer im je on konstantno postavljao pitanja koja podstiču na razmišljanje. Prema rečima našeg sagovornika, sve je to veoma važno da bi pojedinac ostao zdrav i uspešan.