Urađeno 730 analiza zemljišta

Unazad petanestak godina u Vojvodini se rade analize plodnosti zemljišta koje poljoprivrednim proizvođačima umnogome pomažu da imaju bolje i kvalitetnije prinose. I ove godine proizvođači su imali mogućnost da besplatno provere sadržaj zemljišta.

-Ugovor potpisan sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obuhvatio je analizu 430 uzoraka zemljišta na teritoriji Grada Kikinde i opštine Novi Kneževac. Taj posao završili smo do kraja septembra. Ugovor između naše firme i Grada Kikinde završen je početkom decembra, a naša obaveza bila je da ispitamo 300 uzoraka. Pokrajina je finansirala agrohemijska ispitivanje državne zemlje, a lokalna samouprava zemlju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava – istakao je Mladen Đuran, direktor PSS „Kikinda“.

Uzorkovanje zemljišta najbolje je raditi po skidanju strnina sa parcela.

-Kalijuma imamo više na velikoj većini zemlje. Fosfora treba dodavati, dok je humus u granicama normale. Ph vrednost je blago alkalna – rekao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Pap napominje da je ove godine bio veći odziv voćara i vinogradara za agrohemijsko ispitivanje zemlje u odnosu na ranije godine. Svi koji su se odlučili na analize dobili su preporuku stručnjaka kako da đubre zemlju u naredne četiri godine i to za kulture koje su naveli.

Nadležni pokrajinski sekretarijat za ovu meru izdvojio je 900.000, a lokalna samouprava 600.000 dinara. Analize će biti rađene i u sledećoj godini.

-Od pokrajine imamo obezbeđen novac za 2019. godinu za analizu 360 uzoraka državnog zemljišta – zaključio je Đuran.

Rezultati analiza prikazani su u dve knjige koje su dostupne poljoprivrednicima u prostorijama Poljoprivredne stručne službe.