Ulaganja u sanaciju vodovoda premašila prvobitni plan

Zamena dotrajalih vodovodnih cevi jedan je od prioriteta JP “Kikinda”. Na aktulenim gradilištima radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i biće završeni do kraja godine.

 

 

 

 

 

 

-Osim rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Branka Radičevića, aktuleni su radovi i u ulicama: Distričkoj, Nićifora Brandića, Feješ Klare, Dimitrija Tucovića. Sa zatvaranjem ovih gradilišta mi ćemo završiti radove planirane za ovu godinu. Tekuću, 2018. godinu, završavamo sa više od 10 kilometara rekonstruisane vodvodne mreže što je više od planiranog – istakao je Milan Makivić, tehnički direktor JP “Kikinda”.

Javno preduzeće “Kikinda” u 2016. godini napravilo je petogodišnji plan rekonstrukcije vovodne mreže u gradu i selima. Planom je predviđena zamena nepunih 30 kilometara vodovodne mreže.

-Najznačajnije što dobijamo ovim radovim je poboljšanje vodosnabdevanja domaćinstava. Prioritet su ulice u kojima je prečnik starih cevi hidraulčki nepovoljan. Rekonstrukcijom smanjujemo kvarove, doprinosimo kvalitetu vode – kaže Makivić.

Stare azbest cementne cevi menjaju se plastičnim i polietilenskim.

-Azbest cementne cevi nisu toksične, ali na njima je teže popravljati kvarove. Podložne su pucanju.

Sredstva za radove dobijena su iz pokrajinskih fondova i Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, a zajednički su ih obezbedili lokalna samouprava i JP “Kikinda”.

-Ove godine 85 miliona dinara bez PDV-a uloženo je u zamenu vodovodnih cevi. Primera radi u 2017. godini u rekonstrukciju sedam kilometara vodovoda uloženo je oko 60 miliona dinara, takođe bez PDV-a. Svake godine trudimo se da zamenimo što više cevi – dodao je Milan Makivić.

Rekonstruisan je vodovod i u ulicama: Albertovoj, Kumanovskoj, Veljka Petrovića, Sutjeskoj, Žarka Zrenjanina, Dragoljuba Udickog, Milana Sivčeva, Vuka Karadžića, Đure Daničića, Branka Radičevića, Dimitrija Tucovića. Završena je zamena cevovoda na putu za Banatsku Topolu ukupne dužine 309 metara.

Planovi za sledeću godinu su ambiciozni.

-U toku je projektovanje atmosferske kanalizacije za ulice Moravska, Ivana Jakšića, Sterije Popovića. U narednih desetak dana počeće i izgradnja dva bunara na izvorištu Šumice koji će biti završeni marta sledeće godine. Spremna je projektna dokumentacija za zamenu više od 15 kilometara vodovodne mreže – zaključio je naš sagovornik.

Za Rusko Selo i Nove Kozarce završen je projekat za prečistač vode za piće. Vek trajanja vodvoda je 40 godina, tako da je planska zamena dotrajalih cevi važna za sve stanovnike grada i sela.