Udruženje elektronskih medija Comnet osuđuje napad na TV Rubin

Udruženje elektronskih medija Comnet osuđuje napad na TV Rubin

Udruženje elektronskih medija COMNET najoštrije osuđuje pretnje novinarima TV Rubin iz Kikinde i uništavanje njihove opreme i traži od nadležnih da pronađu i kazne počinioce.

Necivilizovan i sraman napad na imovinu Televizije Rubin u Kikindi dogodio se juče kada je dežurna ekipa na službenom vozilu kojim su trebali da idu na teren, zatekla isečene gume.

Smatramo da je ovakav napad na medije nedopustiv. Ovo je više nego očigledan pokušaj pritiska i zastrašivanja novinara TV Rubin od strane onih kojima se ne sviđa način izveštavanja ove medijske kuće. Drugačije mišljenje i neslaganje sa uređivačkom politikom medija ne sme se iskazivati pretnjama niti uvredama.

Necivilizovani gest uništavanja imovine je pokušaj unošenja straha među kolege iz Televizije Rubin, ali i drugih medija da će svako pisanje koje se ne sviđa onima koji koriste ulične metode biti kažnjavano ovakvim ili gorim atacima. Pružamo punu podršku kolegama u daljem radu uz podsećanje javnosti da je svaki napad na novinare napad na slobodu govora i da se takvi incidenti ni na koji način ne smeju tolerisati niti opravdavati.

Izbušene gume na službenom automobilu Televizije Rubin koji je bio parkiran ispred prostorija ovog medija, zatekli su novinarka i snimatelj u četvrtak ujutru prilikom polaska na teren. Iako se na tom i obližnjem parkingu u centru grada nalazio veliki broj automobila, nijedno drugo vozilo nije oštećeno. Kako su potvrdili u auto servisu, gume su probušene oštrim predmetom ili sečivom.