Učili tajne mediteranske kuhinje

Učili tajne mediteranske kuhinje

Već četvrtu godinu učenici Ekonomsko-trgovinske škole odlaze na stručno usavršavanje u Hrvatsku zahvaljujući dobroj saradnji sa Srednjom stručnom školom “Petar Šegedin” iz Korčule. Grupa učenika iz Drvenika vratila se puna utisaka u Kikindu, a na šestodnevnoj obuci stekli su odlično iskustvo.

 

 

 

 

-Drvenik je jako lep. Puno toga smo naučili. Svi su nas lepo primili i stekli smo nove prijatelje – istakao je Veljko Vidicki.

-Pored odlične prakse imali smo priliku da upoznamo ovaj deo Hrvatske. Profesori su nam pričali o istoriji Drvenika i značaju meditaranske kuhinje -rekla je Jovana Miletić.

Kuvari su deficitarni i traženi kako u zemlji tako i u inostranstvu.Veliku pomoć u stručnom usavršavanju pruža lokalna samouprava.

-Zahvaljujući dobroj saradnji koju imamo ne samo sa Nikšom Ivičevićem već i sa Srednjom stručnom školom “Petar Šegedin” naša deca stiču znanja koja će kasnije implementirati zu svoj rad. Oni svoje lične i profesionalne kvalifikacije mogu da ponude na našem i inostranom tržištu – dodala je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine Grada Kikinde

Dobra saradnja biće nastavljena i u narednom periodu.

-Od sledeće godine planiramo uvođenje novog smera kulinarski tehničar koji će trajati četiri godine – najavio je Tomislav Bartolić, direktor ETŠ.

Sa učenicima je u Hrvatskoj bio profesor kuvarstva Damir Cvetićanin koji je istakao da će obuka biti od velike pikmoći svim đacima po završetku školovanja. Stručna obuka biće nastavljena u aprilu, kada će đaci ponovo ići u Drvenik. Tada im sleduje dobijanje sertifikata od Asocijacije hrvatskih kuvara.