Učenik iz Kikinde boravio u Petnici

Slobodan Miškov, učenik osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” učestvovao je prošle školske godine na takmičenjima iz istorije i književnosti i jedini je đak iz našeg okruga koji se plasirao na republička takmičenja iz oba predmeta. Dobri rezultati, nastali vrednim radom, nagrađeni su boravkom u istraživačkoj stanici Petnica u blizini Valjeva.

-Naučio sam mnogo u Petnici. Između ostalog, nas koji smo boravili tamo naši mentori su naučili da sumnjamo, proveravamo informacije, da razmišljamo svojom glavom. Upoznao sam i nove prijatelje – rekao je Sloban Miškov.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Nataša Ivetić istakla je da je Slobodan treći učenik ove škole koji je u protekle tri godine bio deo letnje naučne škole:

 

-Škola je napisala preporuku i od hiljadu učenika Slobodan je odabran da ode u Petnicu. Letnja naučna škola je interdisciplinarnog karaktera tako da osnovci imaju priliku da se “prošetaju” kroz sve predmete i nauče osnove budućeg naučnog rada.

Osim na republičkim takmičenjima Slobodan Miškov učestvovao je i na “Književnoj olimpijadi” održanoj prošle godine u Sremskim Karlovcima gde je takođe ostvario zapažen uspeh.

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata. Uvrštena je u vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih.