Učenici sa Tajlanda, iz Turske i Italije gosti kikindske Gimnazije

U kikindskoj Gimnaziji od 2011. godine realizuje se projekat “Interkulturalne razmene”, a preko organizacije “Interkultura” koji obuhvata razmenu srednjoškolaca iz celog sveta. Trenutno je u Kikindi na jednogodišnjoj razmeni učenica iz Italije 17-godišnja Rakele Olivijiero. Napominje da joj je na početku bilo teško da savlada srpski jezik:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-U Kikindi sam već pola godine i jako mi se sviđa Srbija. Volim što se kafa pije sa društvom i to traje i do dva sata. Isto tako vreme za obroke nije ograničeno, što mi se jako sviđa.

Program “Interkulturalne razmene” obuhvata i takozvane mini razmene tako da su ove nedelje gosti našeg grada i Gimnazije troje mladih. Reč je o učenicima koji su na godišnjoj razmeni u Zaječaru i Zrenjaninu. Među njima su đaci sa Tajlanda i iz Turske.

-U Srbiji sam pola godine. Vaša zemlja je jako lepa, a ljudi su prijateljski nastrojeni. Jako mi je teško da naučim vaš jezik jer je u svemu drugačiji od tajlanđanskog. I obrazovni sistem je drugačiji. Na Tajlandu osnovna škola traje devet, a srednja tri godine – istakla je Nopanon Suthipo sa Tajlanda.

-Svi su gostoljubivi prema meni i mislim da je po tome vaša zemlja jedna od retkih. Još uvek se nisam navikao na vašu hranu koja je potpuno drugačija od naše. Naučio sam veoma malo srpskih reči, znam da naručim hranu – rekao je Šaju Punkumpa takođe sa Tajlanda.

Zejnep Koken dolazi iz Turske, a godinu dana boraviće u Zrenjaninu.

Miljana Kitanović, profesorica psihologije ističe da je od velike važnosti da što više mladih iz inostranstva upozna naš grad.Mreža povezanih škola bavi se interkulturalnim učenjem, razmenom učenika, odeljenja, učenjem jezika. Jedan razred iz Gimnazije “Dušan Vasiljev” učestvovaće u razmeni odeljenja. Đaci iz Kikinde boraviće u Istanbulu u Turskoj.