U užem gradskom jezgru prebrojano 250 sova ušara

Tradicionalno brojanje sova na Gradskom trgu u okviru sovembra nije izostalo ni ove godine. “Sova patrolu” u prebrojavanju utina predvodio je Milan Ružić, direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbiju.U užem gradskom jezgru prebrojano je 250 sova, a domaćin predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije bio je gradonačelnik Nikola Lukač.

-Mesec novembar jedino je u Kikindi sovembar i mi smo ponosni na to. Maksimalno se trudimo da zaštitimo i očuvamo jedino urbano zaštićeno zimovalište ušara na svetu. Grad Kikinda i dalje će raditi na tome da očuvamo stanište koje imamo uz pomoć projekata i u okviru međunarodne saradnje. Želja nam je da unapredimo uslove staništa, ali i da promovišemo naš brend. Zahvaljem se Kikinđanima što čuvaju utine – dodao je Nikola Lukač.

Kako napominje Ružić, naši sugrađani su veliki ljubitelji sova i njihovi čuvari.

-Ako pogledamo koliko su lokalna samouprava i građani uradili za ove ptice, Kikinđani su na tome doktorirali. Ovo je ubedljivo najbolji primer u čitavom svetu i niko ne može da se meri sa vama – rekao je Ružić.

Ovo je bila prilika da se razgovara sa sugrađanima o sovama, kao i da se nagrade oni koji su na postavljena pitanja davali tačne odgovore. Ove godine izostaće izložbe i radionice za predškolce i učenike.U decembru 2009. godine u najvećem urbanom zimovalištu sova ušara na svetu, na Gradskom trgu je bilo čak 743 jedinke, a samo na jednom stablu izbrojano je 145 utina.