U Uslužnom centru postavljen sistem za lakšu komunikaciju službenika sa osobama oštećenog sluha i vida

Indukcioni sistem za amplifikaciju govora – koji pomaže osobama koji nose slušne aparate da jasno čuju govornika, odnosno zvukove oko sebe bez smetnji je nabavljen zahvaljujući Udruženju građana “Althea”, a po projektu koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Iz “Althee” ukazuju, kako objašnjava članica Udruženja  “Snežana Blagojević, da statistika u svetu i kod nas pokazuje da 30 odsto stanovništva ima oštećen sluh i potrebu za upotrebom slušnih aparata, a da se procenat iz godine u godinu povećava:

-Ovaj Indukcioni sistem za amplifikaciju govora, pomaže osobama koji nose slušne aparate da jasno čuju govornika, odnosno zvukove oko sebe bez smetnji. Sistem se može primeniti u raznim objektima, kako na šalterima javnih institucija, tako i u salama za predavanja, bankama, recepcijama, pozorištu, a način korišćenja je veoma jednostavan.

Šalter na kome je sistem instaliran obeležen je vidljivim znakom, međunarodno prepoznatljivim, koji korisniku slušnog aparata daje informaciju da je to mesto na poseban način ozvučeno. Koordinatorkinja Uslužnog centra Ramona Tot kaže da statistika ukazuje na potrebu za ovakvim aparatima:

-Službenici Uslužnog centra imaju najčešće komunikaciju sa građanima, a zahvaljujući ovom aparatu ta komunikacija će biti olakšana sa gluvim i nagluvim sugrađanima. Za slepe i slabovide osobe spremni su vodiči na Brajevom pismu, na kojima se nalaze brojevi i razne informacije o institucijama grada

Članovi Udruženja gluvih i nagluvih, kao i Udruženja slepih i slabovidih „Severni Banat“ smatraju da je sistem vrlo koristan.

Posebna prednost ovog sistema, koji sa kompletnom postavkom staje oko 600 evra je ta što su slušni aparati, ne samo najnovije generacije, već i aparati stari 20 i više godina, opremljeni za prijem signala iz indukcionog sistema, objašnjavaju na sajtu Udruženja. Nema troškova eksploatacije, nema potrošnih delova niti mehaničkih delova. Nakon instalacije aparat koristi svega nekoliko W električne energije. Ovakve aparate, kako je navela Blagojević do sada koristi više od 60 gradova, širom Srbije.