U Uslužnom centru poljoprivrednicima dostupna dokumentacija za registraciju

Od 1. marta do 30. aprila poljoprivrednici imaju mogućnost da obnove registraciju gazdinstava. Posle dve godine bez obaveze obnove registracije u Registru poljoprivrednih gazdinstava, ove godine ona mora ponovo da se obavi.

 

 

 

 

 

 

 

-Ima dosta izmena vezanih za obnovu registracije poljoprivrednih gazdinstava. Među njima je i ta da Ministarstvo poljoprivrede više ne šalje dokumentaciju na kućnu adresu. Lokalna samouprava izaći će u susret poljoprivrednicima tako da će formulare moći da uzmu i u Uslužnom centru. Osim tog dobiće i uputstvo kako se oni popunjavaju – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Pored pomenutog poljoprivrednici mogu u Uslužnom centru da preuzmu zahteve za ostvarenje prava na osnovu podsticaja u biljnoj proizvodnji.

-Kome god je potrebna pomoć neka se obrati jer će u Uslužnom centru jedan službenik biti tu da pomogne – rekao je Kabok.

Prošle godine na teritoriji grada Kikinde bilo je više registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u odnosu na 2017. U 2018. godini bilo je 4.240 registrovanih gazdinstava od kojih je oko 3.000 aktivno.

-Važan nam je podatak koliko je od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava zaista aktivnih jer su oni ti koji koriste podsticajne mere svih nivoa vlasti. Prošle godine mere podrške lokalne samouprave koristilo je više od 700 proizvođača, a iz gradskog budžeta izdvojeno je 15 miliona dinara za podsticaje. Osim toga treba uračunati još 26 miliona dinara kreditnih sredstava – dodao je Imre Kabok.

Naš sagovornik dodao je da će aprila biti raspisani svi konkursi za pomoć poljoprivrednicima. U prošloj godini podsticaje je koristila četvrtina registrovanih gazdinstava.