U toku uništavanje ambrozije

Uredbom Grada Kikinde predviđeno je mehaničko uništavnje ambrozije, koja je veoma alergena. Košenje ove korovske biljke počelo je krajem jula i obuhvatiće i grad i sela, a trenutno se radi u Železničkom Novom Redu .

-U toku je košenje ambrozije na više od 90 lokacija koje su mapirane i registrovane od strane gradskih službi. Najviše parcela pod ambrozijom imamo u Ruskom Selu. Košenje je počelo krajem jula i trajaće do kraja septembra – istakla je Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine-

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja niče početkom aprila. Od početka jula do kasnih mrazeva proizvodi polen. Naraste do jednog metra, a izgleda i podseća na žbun. Ove godine planirana je kosidba na desetak lokacija više u odnosu na raniji period.

-Obavezu da uništavaju ambroziju imaju svi: vlasnici, korisnici, pravna lica, preduzetnici, poljoprivrednici, staraoci i upravljači javnih puteva i vodotokova, kao i fizička lica. Grad Kikinda doneo je odluku o uništavanju i suzbijanju ambrozije kojom je nadzor nad košenjem poveren komunalnoj inspekciji. Predviđene su i novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara za nepoštovanje odluke – rekla je Miroslava Krnić.

Uništavanje ambrozije odvija se po prioritetima odnosno prve se rade parcele na kojima je najviše ove korovske biljke. Pored firme “Ciklonizacija” iz Novog Sada na ovom poslu angažovano je JP “Kikinda” preko firme “Bela vila” i građani putem javnih radova.