U toku prijava štete od grada

U toku prijava štete od grada

U nedelju uveče područje Kikinde zahvatilo je nevreme praćeno jakim vetrom, kišom i gradom veličine lešnika. U proseku je palo 66 litara kiše po kvadratnom metru,a najviše štete pretpeli su poljoprivrednici u Banatskoj Topoli tako da je gradonačelnik Pavle Markov u ovoj katastarskoj opštini proglasio vanrednu situaciju

-Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj u saradnji sa Štabom za vanredne situacije preuzeo je aktivnosti kako bi pomogli oštećenim poljoprivrednicima. Proizvođači mogu da prijave štetu na formularima koji su ima dostupni u MZ Banatska Topola i u Uslužnom centru u Kikindi. Formular treba da sadrži ime i prezime, broj gazdinstva, broj parcele, kulturu koja je zasnovana i njihovu procenu štete – rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Formirana je i gradska Komisija za procenu štete koju čine diplomirani agronomi, geodet i poljoprivredni tehničar koji obilaze teren.

-Komisija će obraditi sve predmete i na osnovu podnetih zahteva obaviće procenu u kom procentu su usevi oštećeni. Rok za podnošenje prijava je 31. maj. Posle uvida u stanje moći ćemo da obavestimo proizvođače na koji način i u kojoj meri im možemo pomoći – kaže naš sagovornik.

Naš sagovornik podseća da je tokom nevremena ispaljeno 39 raketa na teritoriji grada i da ih ima dovoljno ukoliko bude bilo potrebe da protivgradni strelci dejstvuju. Na delu parcela primetna je vodoležina usled velike količine padavina.

-Preporučujemo da poljoprivrednici obiđu svoje parcele. Ukoliko ima vodoležine da prokopaju kanale kroz njive do odvodnih kanala kako bi se umanjila šteta. Kanalska mreža je spremna za prihvat vode – zaključuje Kabok.

Stopostotna zaštita od grada ne postoji. Stoga Kabok podseća poljoprivrednike na važnost osiguranja useva kroz koji se može bar donekle nadomestiti šteta.