U toku je završno orezivanje jabuka

Ove godine, prema prognozi voćara, daleko će biti manje roda vrste jabuke gloster, ali zato očekuju plodnu godinu za sortu ajdared i zlatni delišes. Voćarstvo je grana poljoprivrede za koju se odlučuju oni, koji žive na porodičnom gazdinstvu te su i spremni da nastave ono što je već godinama u porodici, što daje rezultate od kojih se može solidno živeti. Porodica Kovač iz Malih Pijaca, već je godinama u tom poslu, tačnije, kako je za TV Rubin rekao Janoš Kovač, dugogodišnji prodavac jabuka sa peska na kikindskoj pijaci, u voćarstvu su počeli i njegovi prvi koraci. Ono što je pogubno, to je činjenica da voćarstvo gubi na atraktivnosti, zbog uočljive nerentabilnosti.

Početak aprila je period godine, kada se radi završno orezivanje voća. U Kikindi su većinom voćari obavili taj posao, ali u voćnjacima Janoša Kovača, orezivanje je u završnom procesu. Posao orezivanja obavlja porodica Donji, iz Bačkih Vinograda, otac i sinovi i kako nam je rekao Karolj Donji od januara su u voćnjacima i rade orezivanje.

Prilikom orezivanja potrebno je znati koja vrsta jabuka se orezuje, budući da svaka od sorti traži drugačiji tretman, kako bi rod bio što bogariji. Kako je Donji objasnio, do sada su u periodu od dva ipo meseca uspešno orezali preko 30 hektara voćki.