U toku je zaštita vinograda od bolesti i insekata

Penzioner iz Kikinde Milan Bogdan ljubav prema vinogradarstvu nasledio je od roditelja. Vinograd u Iđošu neguje sa pažnjom i ljubavlju, a od kada je u penziji ima više vremena da mu se posveti.

 

 

 

 

 

 

 

-Vinograd sam zasadio pre pet godina. Moji roditelji bavili su se vinogradarstvom i kao dete ja sam provodio vreme u vinogradu. Otud želja da ponovo zasnujem vinovu lozu. Vinograd sam upotpunio sa oplemenjenim sortama grožđa. Vinogradar od marta do decembra svakog dana mora da bude prisutan u vinogradu ukoliko želi dobar rod -istakao je Milan Bogdan.

Vinogradari u ovom periodu godine treba da urade tretman zaštite svojih zasada. Stručnjaci savetuju da posebnu pažnju obrate na pojavu insekata i biljnih vaši.

-Zaštitio sam vinograd od zimskih bolesti. Završio sam i rezidbu, a sada sređujem čokote kako bi bili uspravni. Da bi se sprečile bolesti vinograd mora da bude čist, bez trave i korova – dodaje Bogdan.

Naš sagovornik napominje da u vinogradu uzgaja pet sorti grožđa. Sve su izdanci iz vinarije Irig. Tu su: muskat hamburg, šardone,rajski rizling, portogizer i vranac.

U vinogradu Milana Bogdana ima 1.000 čokota i ne planira da ga proširuje.U Iđošu je oko 15 hektara površina pod vinogradima.