U toku je uređenje banje u Barandi

Prostor nekadašnjeg glinokopa na obodu naselja Baranda koji je više od pet decenija zapušten i zaboravljen ponovo se obnavlja. Inicijativa gradske uprave je da mesta gde su bili kopovi uredi, kako bi imali što više vodenih površina, jer Kikinda nema reku.
-Ovaj deo grada u ranijem periodu nije dovoljno održavan. Nismo ni znali da imamo ovoliko vode u samoj banji. Kopovi i banje kojih ima oko Kikinde u prilično su lošem stanju, zaboravljeni i zapušteni. I kop koji se trenutno uređuje je bio zarastao i u njemu je bilo leglo komaraca i izvor zaraza – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik.
Sredstva za projekat uređenja dobijena su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i sobraćaj.


-Projekat je podržan sa nepunih četiri miliona dinara. Imamo dogovor da se ulaganja nastavi i dalje. Vlada Vojvodine iz meseca u mesec obezbeđuje sredstva za aktivnosti u Kikindi. To je drastična promena u odnosu na raniji period i želeo bih da pohvalim sadašnju saradnju – dodao je Markov.
Prostor ima 2,5 hektara. Pretpostavka je da banja ima oko 100 godina i da se iz nje vadila zemlja za izgradnju kuća. Izvođač radova je VDP “Gornji Banat”.
-U prvoj fazi tarupirano je rastinje, napravljena je obala i voda je izmuljena – rekao je Dragan Felbab, direktor VDP “Gornji Banat”.


Dubina kopa je između 70 i 80 centimetara, a nivo banje zavisi od podzmenih voda Ovo je prva faza uređenja. Lokalna samouprava konkurisaće za sredstva kako bi ovaj prostor bio potpuno uređen u zelenu oazu.