U Tehničkoj školi sređuje se računarska mreža, fiskulturna sala i uvodi alarm i video nadzor

Srednjoškolci Vojvodine od danas je trabalo da budu u školskim klupama ali je zbog epidemiološke situacije doneta odluka da se nastava odvija on-line bar do naredne nedelje.  Na satstanku tima za škole 13. januara biće doneta odluka da li će nastava i dalje biti on-line i kakav je plan za osnovce. 

U kikindskoj Tehničkoj školi, s obzirom da se odvijaju radovi na više polja, nastava bi svakako kasnila do završetka poslova, a to je još naredna tri, četiri dana, a sve urađeno će doprineti boljim uslovima za pohađanje nastave.

Skoro sedam stotina učenika Tehničke škole u Kikindi od ovog polugodišta imaće bolje uslove za rad. Radovi se obavljaju na više polja, a jedno od njih je uvođenje nove računarske mreže u okviru projekta “Računarske škole” koji finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ta mreža će biti povezana na optiku tako da će biti puno bolji uslovi za rad. Mi sad trenutno imamo svoju računarsku mrežu koja je manjeg kapaciteta, ali ova će biti odlična, pošto mi u školi imamo skoro 200 računara, sedam kabineta i nama je zaista neophodna jaka mreža. Dobićemo i Wireless kroz hodnike tako da će učenici stalno moći da budu na internetu, kaže Milanka Halilović, direktorica Tehničke škole u Kikindi.

Mnogo se govori o bezbednosti učenika i imovine u školama. Zahvaljujući NIS-ovim sredstvima po programu “Zajednici zajedno” i u ovoj školi uvodi se sistem alarma i video nadzora.

Video nadzor nam je postao neophodan i zbog sigurnosti imovine ali pre svega učenika i zaposlenih. Mi kroz video nadzor možemo da isrpatimo da li imamo neka okupljanja po hodnicima, da li se negde kasni na čas, pomaže nam u organizaciji rada. Sistem alarma koji će biti postavljen je takođe jako dobra stvar jer ćemo biti zaštićeni od upada, krađa, neovlašćenog ulaska u školu, dodaje direktorica.

Učenici će od sada imati i znatno bolje uslove za predmet fizičko vaspitanje.

Sala za fizičko, hoblovanje i lakiranje stiglo je na red posle 12 godina. Sala je zaista bila u lošem stanju i nebezbedna. Zahvaljujući gradskoj upravi smo dobili sredstva tako da se nadam da ćemo i to završiti pre dolaska učenika u školu, kaže Halilovićka.

Planova ima puno, ali su za predstojeći period izdvojeni prioriteti.

Prioritet nam je naravno oprema za obrazovanje, da bude što kvalitetnija. Da imamo sve za praktičnu nastavu, da imamo sve za vežbe. Prioritet nam je nabavka kamiona za obuku učenika i to nam je goruće, moramo obezbediti sredstva za kupovinu drugog kamiona. Sadašnji je proizveden 1994. godine, dosta smo ga dobro održavali, ali više neće moći da prođe tehnički pregled pre svega zbog izduvnih gasova i drugih novih uslova. Videćemo kako ćemo to uspeti, zaključuje Halilovićka.

Učenici Tehničke škole raspoređeni su u 16 odeljenja, 12 obrazovnih profila baziranih na 3 područja rada;: elektro, mašinstvo i saobraćaj.