U srednjim školama u Kikindi u narednoj školskoj godini ima mesta za 590 đaka

U srednjim školama u Kikindi u narednoj školskoj godini ima mesta za 590 đaka

U srednjim školama pripremaju se za upis novih đaka. Škole očekuju konačan odgovor od nadležnog Ministarstva, a u obrazovanim ustanovama planirali su upis 590 budućih srednjoškolaca.U Tehničkoj školi naredne školske godine planiraju upis najviše prvaka. U sedam odeljenja , prema planu upisa, ima mesta za 210 učenika. Obrazovni profili i smerovi ostali su isti kao prošle godine.

 

 

 

 

 

-U području rada elektrotehnika najinteresantniji smer je elektrotehničar informacionih tehnologija koji je uveden prošle godine. Atraktivni su i elektrotehničar računara i elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Na smeru mašinstvo kao četvrogodišnji smer je tehničar za kompjutersko upravljanje, dok je trogodišnji smer kombinovan i u njemu su operateri mašinske obrade i bravari i zavarivači. Na smeru saobraćaj biće 60 đaka jedan četvorogodišnji smer tehničar drumskog saobraćaja i trogodišnji vozač motornih vozila – istakla je Milanka Halilović, direktorica Tehničke škole.

Đaci Tehničke škole praktičnu nastavu obavljaju u firama: Grindeks, Mekafor, Šole, “Labin progres”, “Le Belier”. U Srednjoj stručnoj školi “Miloš Crnjanski” očekuju 120 novih đaka.

-U novoj školskoj godini planiramo novi obrazovni profil operater u prehrambenoj industriji koji je trogodišnji smer i biće deo kombinovanog odeljenja sa smerom pekar. Upisaćemo i po jedno odeljenje smerove medicinska sestra tehničar, arhitektonski tehničar i tehničar za zaštitu životne sredine – kazao je Milorad Karanović, direktor SSŠ “Miloš Crnjanski”.

Ekonomsko-trgovinska škola imaće tri četvorogodišnja i jedno trogodišnje odeljenje. Dva odeljenje od po 30 učenika biće na smeru finansijski administrator i komercijalista.

-Naredne školske godine imaćemo i tehničara obezbeđenja. Ovaj smer je veoma tražen i uvek se upisuju zaista dobri učenici – rekao je Tomislav Bartolić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole.

U trogodišnjem odeljenju biće mesta za 15 konobara i isto toliko kuvara.

Gimnazija “Dušan Vasiljev” upisaće dva odeljenja prirodno-matematičkog smera, dva društveno -jezičkog sa ukupno 120 đaka i jedno IT odeljenje u kom će biti mesta za 20 učenika.

-Velika je zainteresovanost učenika za IT smer. Kao i prošle godine za osmake zainteresovane da upišu ovaj smer organizovaćemo pripremnu nastavu iz matematike svake subote od 9 i 30 do 11 sati – napomenula je Mirjana Dražić, direktorica Gimnazije “Dušan Vasiljev”.

Plan upisa rađen je u saradnji sa lokalnom samoupravom, Filijalom NSZ i Regionalnom privrednom komorom.