U Srbiji nema ni jednog udruženja pčelara bolje opremljenog od kikindskog, tvrdi Saša Čolak

U Udruženju kikindskih pčelara planiraju otvoranje svog mini pogona za potpunu obradu i pakovanje meda, kojim će biti omogućeno svim udruženim pčelarima sa teritorije grada Kikinde da prođu kroz sve etape i stignu do konačnog proizvoda, ambalažiranog meda. Kako navodi predsednik ovog udruženja Saša Čolak, vrcanje meda, topljenje voska, pakovanje meda u ambalažu i niz drugih operacija, iziskuje dobre i čiste uslove, za čega su se kao udruženje u poslednjih nekoliko godina i izborili:

Sredstva za gradnju objekta prikupljaju se oko 5 godina. Oko 95% uloženih sredstava je podrška grada Kikinde, koji razume zalaganja i značaj našeg  udruženja. U pogonu se nalazi mašina za pravljenje i pakovanje pogača, koja je u manjoj radionici, linija za vrcanje meda, zatim linija za pakovanje meda, što podrazumeva tegliranje u ambalažama od četvrt do pet kilograma, zatim pumpe za pretakanje meda. Tu je i sušara za polen, koja može da bude i dekristalizator meda, zatim topionik za vosak i presu za vosak gde će  sva droždina koja ostane  biti maksimalno isceđena..

Prema tvrdnji  ovog  profesionalnog  pčelara, koji je u pčelarstvu više od tri decenije, nadaju se i da će se ove godione stvoriti uslovi za postavku mašine za potrebe svih udruženih pčelara na teritoriji grada Kikinde, a radi se o mašini za satne osnove:

 

-Time bi ove godine zaokružili celinu. Tada će svaki pčelar u našem udruženju moći da osim pravljenja košnica ovde da radi sve ono što je potrebno od pravljenja do plasmana meda. Nemam tačan iznos ali mislim da se cifra dosadašnjih ulaganja kreće do oko 50 hiljada evra, koliko smo do sada odradili. Nismo hteli da kupujemo bofl od mašina, koje bi trajale par godina i onda se pokvarile. Recimo naša mešaona  za pravljenje pogača ima dnevni kapacitet od 1600.

Ono što je olakšavajuća okolnost već u samom staru, navodi naš sagovornik je dobra organizacija od pokretanja udruženja pčelara u Kikindi.

Kroz ovaj lanac obrade, pčelarima je omogućeno da zaokruže ciklus u proizvodnji meda, poštujući sve standarde. Mašine su profesionalne, što je i diktiralo visoku cenu, ali kako tvrdi Čolak i trajanje istih čiji je rok preko 30 godina.