U SBO registrovano je petoro obelelih od gripa AH3 među kojima je troje iz Kikinde

SBO i teritorija grada Kikinde još uvek su u visokom intezitetu aktivnosti virusa gripa. Virus je iznad epidemijskog praga, za razliku od ostalih šest okruga, gde je ispod epidemijskog praga, rekla načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti u ZZJZ Kikinda dr Tatjana Karać. Dečji raspust koji je trajao do ponedeljka uslovio je manji broj obolele dece, ali je zato broj odraslih, koji su zaraženi virusom gripa tipa AH3 u porastu.
U severnom Banatu registrovano je petoro obolelih og virusa gripa AH3, troje iz Kikinde, a po jedan iz Sente I Čoke. Ove godine prema statistici ZZJZ veći je broj vakcinisanih protiv gripa. Na teritoriji SBO vakcinisano je preko 5000 žitelja, od čega je 3200 u Kikindi i selima. Najviše je hroničnih bolesnika.

Hladan period, koji je počeo već u oktobru pomerio je i period obolevanja. Vrh talasa je prošao, te je u očekivanju i da se situacija u SBO polako smiruje. Zabrana poseta bolnicama i Gerontološkim centrima, na teritoriji okruga još uvek važi I ostaće na snazi dokle god se registruje visok stepen obolevanja. Za razvijanje imuniteta potrebno je da prođu dve nedelje, a on traje godinu dana i to samo za jedan tip virusa, ali se ne stiče imunitet na drugu vrstu gripa. Česta potreba da se zanemare simptomi gripa, mogu da imaju I teže posledice, kao što je upala pluća, koja je dijagnostikovana kao bolest u sve većem porastu.