U Sajanu čistili kišne kanale

U Sajanu čistili kišne kanale

Povodom Svetskog dana borbe protiv prirodnih katastrofa koji se obeležava danas u Sajanu je organizovano čišćenje kišnih kanala uz učešće meštana i članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Prema rečima predsednika Mesne zajednice Zoltana Tota na obodu Sajana ima osam kritičnih mesta na kojima su vodopropusne cevi zapušene i mogu dovesti do poplava.

 

 

 

 

-Pored toga što će kišni kanali biti prohodni i spremno dočekati kišno vreme, na ovaj način podižemo svest građana koliko je važno održavati atmosfersku kanalizaciju u prohodnom stanju – istakao je Zoltan Tot, predsednik MZ Sajan.

Saradnja sa humanitarnom organizacijom “Karitas” je značajana, a ovo je drugi put da animiraju Sajance u održavanju sela.

-Krajem septembra, takođe uz pomoć “Karitasa” organizovano je krčenje parka ispred nekadašnje nemačke škole u selu. Zgrada je izgrađena početkom 1900. godine. Dugo godina bila je jedina škola u selu. Cilj nam je da ov je sačuvamo kao kulturni spomenik – rekao je Tot.

Osim toga što je nemačka organizacija finansirala posao čišćenja atmosferskih kanala predstavnici biskupijskog “Karitasa” Zrenjanin organizovali su radionice za decu.

-U školama u Sajanu, Ostojićevu i Jazovu u maju smo organizovali radionice za đake na kojima smo ih upoznali sa prirodnim katostrofama. Uloga “Karitasa” je da podstakne meštane da urade sve što mogu kako bi njihovo selo bilo što bolje – dodao je Tibor Halmai, direktor biskupijskog “Karitasa” Zrenjanin.

Humanitarna organizacija pomogla je kupovinu opreme vatrogasnom udruženju, a slične akcije realizovaće i u narednom periodu u zavisnosti od planova i potreba samog sela.