U prvih pola godine smanjen broj nezaposlenih i povećane plate

Firme u Severnobanatskom upravnom okrugu beleže solidno poslovanje od početka godine. Tokom prvih pola godine zabeležena je nešto manja proizvodnja u odnosu na isti period prošle godine, ali i pored toga izvoz je i dalje veoma dobar i iznosi 86,6 miliona evra, saznajemo od Tibora Horvata, direktora Regonalne privredne komore:

Izvoz više nego duplo pokriva uvoz koji je oko 40 miliona evra i za pet odsto je veći nego u istom periodu 2018. godine. Najviše su se uvozile sirovine za dalju proizvodnju.

-Interesantno je napomenuti da je došlo do uvećanja uvoza za više od 2.000 procenata sa Japanom. Kikindska firma „Grindex“ uvezla je mašinu vrednu preko tri miliona dinara za svoj dalji rad – ističe Horvat.

U Kikindi je smanjen broj nezaposlenih. Do porasta zaposlenih u najvećoj meri došlo je zahvaljujući otvaranju novih firmi, kao i zbog sezonskih poslova u poljoprivredi.Više od 40 odsto sugrađana bez posla su bez osnovne škole, 20 procenata je onih sa četvrtim, a 18 sa trećim stepenom stručne spreme.

-Krajem prošle i u februaru ove godine na evidniciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je 3.200 nezaposlenih, dok ih je u Severnobanatskom okrugu bilo 7.700. Broj nezaposlenih u julu ove godine je 2.800 što znači da je oko 400 sugrađana pronašlo zaposlenje, dok je u našem okrugu broj ljudi bez posla manji od 7.000.

Povećane su i zarade.

-U prvih pet meseci ove godine prosečna zarada u Kikindi je gotovo 50.000 dinara. U Subotici je prosečna plata 50.030, a u Zrenjaninu 52.000 dinara – napominje Tibor Horvat.

Severnobanatski okrug i dalje je na četvrtom mestu u Srbiji kada je reč o bilansu između izvoza i uvoza. Iza našeg, na petom mestu je Srednjebanatski, a Borski okrug je na trećem mestu ispred nas.