U petak počinje simpozijum “Terra”

Izložbom prošlogodišnjih skulptura, u petak će svečano biti otvoren ovogodišnji vajarski Simpozijum „Terra“. Na ovom, jednom od najznačajnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, šest vajara će tokom jula stvarati dela od gline.

Simpozijum “Terra”, ispred galerije na gradskom trgu uz prigodni program, otvoriće gradonačelnik Pavle Markov uz prisustvo pokrajinske sekretarke za kulturu Dragane Milošević i direktorke Zavoda za kulturu Vojvodine Smiljane Vlajnić.

– U petak u 19 časova ispred Galerije “Terra” nastupa duvački orkestar DVD Kikinda a potom će u samoj galeriji nastupati ženska pevačka grupa “Melizmi” i hor “Kornelije Stanković”, što je već tradicija, kaže Slobodan Kojić, osnivač i direktor Internacionalnog simpozijuma „Terra“.

Na ovogodišnjem sazivu učestvovaće šestoro akademskih vajara, troje iz Srbije među njima i Kikinđanin Jovan Blat, dok iz Japana dolazi Kota Sakai, iz Italije Iaceta Rosaria a na prostoru ateljea “Terra” već je počela da stvara Hana Kajslova iz Ukrajine. Vajari dolaze na poziv simpozijuma i tek u Kikindi kreiraju viziju budućeg rada.

– Jedan od specifikuma Simpozijuma „Terra“ je da se ne konkuriše idejom, odnosno skicom koja će se realizovati što je slučaj u 99 odsto svetskih simpozijuma. Mi pozivamo umetnika na osnovu temeljnog uvida u njegovu umetničku produkciju i upravo insistiramo da ne dođu sa idejom već da ovde osmisle adekvatnu skulpturu koju mogu od Terakote da realizuju, dodaje Kojić.

Simpozijum koji je prvi put sazvan 1982. godine do sada je okupio umetnike iz 37 zemalja celog sveta koji su kreirali više od 1000 skulptura izrađenih u terakoti, dela u čijem je stvaranju učetvovalo više od 300 umetnika.