U mokrinskom Domu kulture uređuje se prostor za umetnike

U toku je potpuna adaptacija Galerije Doma kulture u Mokrinu. U prostor u centru sela namenjen kulturnim sadržajama nije ulagano skoro tri decenije.

 

 

 

 

 

 

 

-Sanaciju Doma kulture počeli smo prošle godine adaptacijom sanitarnog čvora u prizemlju. Sada se radovi obavljaju u Galeriji koja će biti multifukncionalna sala. Ovde će moći da se održavaju izložbe slika, književne večeri i druga kulturna dešavanja – istakao je Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

U Galeriji su zamenjeni prozori i vrata, zamenjene su strujne instalacije, rasveta, postavljene su nove galerijske šine. Na terasi će biti prostor u kom će umetnici moći da se okupljaju. Sredstva, 490.000 dinara, su obezbeđena iz budžeta mesne zajednice.

-Planovi u 2019. godini su ambiciozni. Među najvažnijima je izrada projekta fekalne kanalizacije i uskoro očekujemo raspisivanje javne nabavke za izradu projekta. Reč je o vakum kanalizacionom sistemu, dok će prečistači otpadnih voda imati SBR tehnologiju – rekao je Ugrenović.

Sa projektom može da se konkuriše za sredstva kako u republičkim i pokrajinskim, tako i u evropskim fondovima. Fekalna kanalizacija u vakum sistemu radi se isključivo na javnim površinamaOve godine planira se i zamena trotoara od ulica Svetog Save i Svetozara Miletića do Varoškog trga.

-U planu je i rekonstrukcija Varoškog trga za šta će biti neophodno dosta sredstava. Završena su merenja i očekujemo idejno rešenje, a predviđeno je da deo trga bude i prostor ispred mesne zajednice – otkriva mokrinski knez.

U toku su pregovori za kupovinu kuće u kojoj će biti smešten legat Raše Popova, kao i Muzej Morkina.

Mesna zajednica podnela je tri predloga. Građevinski inženjer iz grada pregledao je kuću na glavnoj ulici i dao preliminarno mišljenje. Sada je na sudskom procenitelju da odredi cenu kuće – dodao je Živko Ugrenović.

U ulici Aresnija Čarnojevića očekuje se asfaltiranje u dužini od 500 metara, kao i krpljenje udarnih rupa na putevima u selu. Završeno je i asfaltiranje ulice Železnički Novi Red u dužini od jednog kilometra za šta je izdvojeno oko devet miliona dinara. Za ulaganja u Mokrinu planira se oko tridesetak miliona dinara od čega je 10 miliona samodoprinos.