U Kulturnom centru održano predavanje „Ishrana odojčeta“

Najveće nedoumice mladih majki kada je u pitanju ishrana odojčeta odnose se na količininu hrane i potencijalne alergijske reakcija. Ovo su bile i glavne teme predavanje dečijeg pedijatra Ivane Savković, koje je održano u velikoj sali Kulturnog centra.

Period odojčeta počinje kada beba napuni mesec dana i traje do kraja prve godine. Glavna osobenost tog doba je relativna simbioza sa majkom, jer još uvek zavisi od majčinog dojenja.

-Dojenje je osnova ishrane u prvoj godini života. Majčino mleko je nezamenljivo i volela bih da skrenem pažnju roditeljima da ne prelaze lako na kravlje mleko, već da istraju u dojenju ukoliko je to moguće. Preporučuje se da majke doje najmanje godinu dana, a može i duže, ističe dr Savković.

Druge namirnice se u dečiju ishranu uvode postepeno, obično kada dete navrši 6 meseci. Deci se tada najčešće daja jabuka, šargarepa ili pirinač. Važno je napomenuti da se namirnice u početku ne mešaju, kako bi se pratile potencijalne alergijske reakcije.

Predavanje je organizovano u okviru „Škole roditeljstva“, čiji je osnovač kikindski Dom zdravlja. Mlade i buduće majke, koje pohađaju ovu školu, iznele su svoje najčešće nedoumice vezane za ovu temu, poput uvođenja u ishranu mesa, citrusa, orašastih plodova i crvenog voća. Doktorka Ivana Savković ističe da bi roditelji trebalo da razviju prisniji odnos sa izabranim pedijatrom, koji će u potpunosti ispratiti napredak deteta.