U KUD-u “Eđšeg” uz maskenbal i buku oterali zimu

Članovi i prijatelji KUD-a „Eđšeg“ i ove godine su šarenim pokladama, uz druženje, krofne i izbor za najlepšu masku tradicionalno dočekali proleće. Mališani su sa svojim roditeljima imali zadatak da izmaštaju što zanimljiviji kostim, pa je na jednom mestu bilo moguće videti junake iz crtanih filmova, kauboje, indijance, a mogla se pronaći i po neka princeza.

Vreme i mesto, kao i organizatori KUD“Eđšeg“ i Udruženje građanja „Keked“ već godinama su poznati, ali maske, kako se čine iz godine u godinu su sve zanimljivije i bolje urađene. I ovoga puta su roditelji poslušali svoje mališane i uz pomoć baka i deka i po koje prave krojačice napravili kostime, koji će se pamtiti.

 

Kako smo mogli da čujemo od sekretarke KUD-a „Eđšeg“ Eve Šili ovakva okupljanja su vrlo značajna za najmlađe, koji sa posebnim uživanjem učestvuju u pokladama:

-Ove godine 38 maski je napravljeno, pa je petočlani žiri imao zadatak da izabere najbolje. Deca vole ovakva okupljanja, uživaju u igri i pesmi, ali i u krofnama koje smo danas za njih pripremili.

Poslednja nedelja pred Veliki post inače se zove “bela nedelja”, a poslednji dan ove nedelje su “bele” ili “sirene” poklade, nakon kojih počinje veliki Vaskršnji post. Najmlađi učesnici su u društvu, igri smehu i uz obavezne slatke krofne, premazane eurokremom uživali gotovo pola dana.

Nakon defilea 38 maski i posebno osmišljene igre, koja se vežbe nedeljama, petočlani žiri je odabrao 9 najlepših kostima. Prema tradiciji, zima je bukom i udaranjem u poklopce i spaljivanjem lutke KISE oterana iz ovih krajeva, a uz pesmu je dočekano najlepše godišnje doba.

 

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.