U kikindskom ataru izmrzle kajsije

Kajsije zasađene u ataru ni ove godine neće dati prinos. Osim kajsija, usled niskih temperatura krajem marta, izmrzlo je i oko 80 odsto breskvi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-U vreme intenzivnog cvetanja kajsije u kikindskom ataru, ali i u voćnjacima u Vojvodini, izmrzle su.Krajem marta zabeležen je jutarnji mraz i temeperatura od minus pet setepni. Ona je dovela do izmrzavanja kajsije odnosno plodova koji su bili zametnuti. To je dovelo do toga da ćemo ove godine opet ostati bez ovog voća – istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

Kajsije su vodeća voćarska kultura u Srbiji, a iz godine u godinu daju sve manje prinose usled nestabilnih veremenskih prilika.

-Ovo je treća godina kako neće biti kajsija. Prošle godine 1. marta bilo je veoma hladno sa temepraturom minus 21 stepen, tako da je kajsije pogodio prodor hladnog vazduha. Pretprošle godine takođe je jutarnji mraz naškodio kajsijama i tada je oštećenje u voćnjacima bilo oko 50 procenata – podseća naša sagovornica.

Stabla kajsija koja se nalaze u baštama ili dvorištima nisu izmrzla tako da će ih biti brem za jelo. Preporuka voćarima da obrate pažnju na zaštitu.

U našem ataru površine pod voćem umogome se uvećavaju. Prednjače površine pod lešnicima, posle toga sledi šljiva i kajsija. U proteklom periodu voćari pokazuju veliko interesovanje i za sadnju oraha.