U kikindskim srednjim školama mesta za 560 đaka

Osmi razred u osnovnim školama na teritoriji grada Kikinde završava 504 učenika kojima će na raspolaganju biti obrazovnih profili u četiri srednje škole. Kako bi na najbolji način upoznali roditelje i buduće srednjoškolce o zanimanjima koje nude, direktori sve četiri srednje škole, zajedno sa zamenicom gradonačlenika Bosiljkom Srdić posetiće sve osnovne škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-U direktnom razgovoru sa osmacima i njihovim roditeljima škole će na najbolji način predstaviti zanimanja koja nude. To će biti prilika da se razjasne sve nedoumice i nejasnoće vezane za upis. Nekoliko godina unazad u školama se uvode novi obrazovni profili shodno zahtevima privrede i potrebama naše lokalne zajednice – istakla je Bosiljka Srdić.

U Tehničkoj školi naredne školske godine planiraju upis najviše prvaka. Posle dve godine u trogodišnjem smeru ponovo postoji mogućnost upisa za 15 automehaničare i 15 zavarivača.

-U sedam odeljenja, Tehnička škola ima mesta za 210 učenika. Imamo osam različitih zanimanja u tri područja rada elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala i saobraćaj – dodala je Milanka Halilović, direktorica Tehničke škole.

-U Srednjoj stručnoj školi “Miloš Crnjanski” očekuju 120 novih đaka.

U četvorogodišnjem smeru upisujemo tehničare za zaštitu životne sredine, arhitektonskog tehničara, medicinsku sestru, tehničar. U trogodišnjem smeru u jednom odeljenju biće po 15 operatera u prehrambenoj industriji i pekara – rekao je Milorad Karanović, direktor SSŠ “Miloš Crnjanski”.

Gimnazija “Dušan Vasiljev” upisaće dva odeljenja prirodno-matematičkog smera, dva društveno -jezičkog sa ukupno 120 đaka, kao i jedno IT odeljenje u kom će biti mesta za 20 učenika .

-Za ovo odeljenje polaže se poseban prijemni ispit iz matematike u zrenjaninskoj gimnaziji. Od 10. do 17. maja traje prijava zainteresovanih za ovaj smer – rekla je Mirjana Dražić, direktorica Gimnazije “Dušan Vasiljev”.

Ekonomsko-trgovinska škola imaće tri odeljenja.

-Imaćemo 30 učenika na smeru komercijalista i 30 tehmničara obezbeđenja u četvorogodišnjim smerovima. U trogodišnjem odeljenju biće mesta za 15 konobara i isto toliko kuvara – dodao je Tomislav Bartolić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole.

Plan upisa rađen je u saradnji sa lokalnom samoupravom, Filijalom NSZ i Regionalnom privrednom komorom. Mesta koja ne popune đaci iz Kikinde upisuju učenici iz okruga tako da je prošle godine 78 učenika iz svih okolnih mesta upisalo neku od kikindskih škola.