U Kikindi vodeći karcinom pluća i dojke

Registar malignih bolesti Severnobanatskog okruga postoji od 2007. godine.Ovaj dokument podrazumeva organizovano prikupljanje, unos, čuvanje, analizu i interpretaciju podataka o osobama obolelim od raka. Prema rečima dr Tatjane Karać, načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje podaci za 2017. godinu još uvek nisu u potpunosti prikupljeni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Za 2017. godinu nemamo unete podatke o ljudima koji su se lečili u Beogradu i u Sremskoj Kamenici. Prema informacijama sa kojima raspolažemo u 2017. godini registrovana je 531 osoba obolela od malignih bolesti. To je manje u odnosu na 2016. godinu.

Od malignih bolesti u 2017. godini u severnom Banatu obolelo je 258 žena i 231 muškarac.

-Kod najvećeg broja muškaraca registrovan je karcinom pluća tako da je 56 njih obolelo u severnom Banatu, a u Kikindi 34. Ovaj karcinom najčešće se javlja kod muškaraca od 65 do 69 godina. Na drugom mestu je kolorektalni karcinom, na trećem je malignu tumor prostate – dodala je dr Karać.

Kod žena vodeći je karcinom dojke. U 2017. godini ova bolest registrovana je kod 63 žene u severnom Banatu, od kojih je 34 Kikinđanki. Najčešće obolevaju žene od 60 do 64 godine.

-Na drugom mestu po učestalosti je kolorektalni karcinom, sledi rak pluća, a zatim dolaze karcinomi materice, grlića materice i jajnika – kaže naša sagovornica.

Kada je rak grlića materice u pitanju najčešće se javlja kod žena od 35 do 39 godina. Kako napominje dr Karać rana dijagnostika karcinoma dojke daje dobre rezultate u daljem lečenju:

-U kikindskoj Bolnici postoji mamograf, međutim skrining na rak dojke još uvek nije počeo. Planira se da se on uvede ove ili naredne godine.

Saveti lekara su da prvi mamografski pregled žene urade sa 45 godina, dok je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se prva mamografija radi sa 40 godina.