U Kikindi visok procenat vakcinisane dece protiv svih zaraznih bolesti

Visok procenat obolelih od morbila u Srbiji tokom prethodnog perioda pokrenuo je niz polemika koje se odnose na vakcinaciju dece. U Kikindi je broj obolelih bio je znatno manji u odnosu na ostale delove zemlje jer je kod petoro osoba potvrđeno oboljenje. Bez obzira na to Institut “Torlak” je 8. marta proglasio epidemiju morbila. Ona je još uvek na snazi, iako nema novih pacijenata kod kojih su potvrđene male boginje. Pedijatar dr Vesna Tomin ističe koliko je važno vakcinisati decu prema kalendaru imunizacije.


-Mi nismo imali velik broj dece obolele od morbila. Na to je uticao visok stepen vakcinisanih protiv malih boginja koji je oko 95 procenata. I poslednjih meseci broj vakcinisane dece ostao je jednako visok, a imam utisak da su roditelji u tom periodu postali još revonsniji -istakla dr Vesna Tomin, pedijatar.

 

 

Lekari Dečjeg i Školskog dispanzera u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje organizovali su i vakcinaciju dece koja borave u Prihvatnom centru kojom je obuhvaćeno 46 mališana. I prilikom upisa u vrtiće neophodno je da postoji dokaz da su deca primila sve zakono propisane vakcine.


-Sticajem nastalih okolnosti dogovoreno je da sva deca koja se upisuju u Predškolsku ustanovu imaju i prepis vakcinalnog kartona – rekla je dr Tomin.


U našem okruženju mali je broj roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu obaveznim vakcinama.U Srbiji deca primaju 11 obaveznih vakcina i to protiv: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, zauški, malih boginja, rubele, protiv oboljenja koje izaziva hemofilus influence tip B i pneumokoke.