U Kikindi više zaposlenih nego penzionera

Filijala Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pokriva teritorije Grada Kikinde i opština Čoka i Novi Kneževac. U tri lokalne samouprave ukupno je 19.212 penzionera od kojih je 14.207 u Kikindi. U 2017. godini pravo na penziju ostavrilo je 1.097 sugrađana, uključujući i porodične penzije.

-Imali smo 5.546 zahteva za ostvarivanje prava iz penzijskog-invalidskog osiguranja prošle godine. Filijala ne donosi samo rešenje o penziji nego i za ostvarivanje prava za pomoć i negu drugog lica, telesna oštećenja, utvrđivanje svojstva osiguranika, utvrđivanje staža – rekla je Velinka Nakrajkućin, direktorica Filijale Fonda PIO.

Najviše zahteva za odlazak u penziju podnosi se krajem godine.Najveći broj penzionera u gradu i devet sela ima penzije u rasponu od 25.000 do 40.000 dinara.

-Postoji zakonski iznos koji određuje najnižu penziju i on je 14.338 dinara za kategoriju samostalnih delatnosti i zaposlenih i 11.272 dinara za kategoriju poljoprivrednika. U gradu nemamo penzionera koji imaju penziju iznad 100.000 dinara, ali dva penzionera imaju primanja od 85.000 do 100.000 dinara.

Naša sagovornica ističe da građani na vreme treba da se raspitaju o tome da li imaju kompletnu dokumentaciju neophodnu za penzionisanje.Najveći zastoj je kod kompletiranja staža za one koji su bili zaposleni u bivšim republikama SFRJ. Penzije su redovne i isplaćuju se 10. i 25. u mesecu. Lepa vest iz Vlade Srbije je da bi penzije mogle da budu povećane sredinom ove godine jer su prihodi državnog budžeta u januaru bili bolji od očekivanih.