U Kikindi se traže radnici

Na kikindskim trgovinama u centru i užem centru grada slika koja nije zabeležena duže od dve decenije. U izlozima su oglasi u kojima se traže radnici. Osim toga potrebni su i sezonci za rad u poljoprivredi gde je u toku berba jabuka i krastavaca, a dnevnice su u odnosu na raniju godinu uvećane do 30 odsto. I u pojedinim fabrikama kontinuirano primaju radnike.

Među firmama koje traže radnike je i italijanski “Zoppas”. U fabrici otvorenoj pre dve godine zaposleno je 630 ljudi i trenutno traže operatere u proizvodnji. Početna bruto zarada je 340 evra, a tokom prvog meseca rada se, kako je navedeno u oglasu ove kompanije, može dostići i 410 evra. Prekovremeni sati plaćaju se 200 odsto, a noćni rad 30 procenata, uz stimulaciju za godišnji odmor i plaćene putne troškove. “Zoppas” gradi novu fabriku na 6.500 kvadratnih metara koja će biti završena do oktobra tekuće godine, tako da će sa završetkom svih investisicionih ulaganja u ovoj kompaniji raditi od 800 do 1.000 radnika. I u fabrici “Toza Marković” gde se dve godine od izlaska iz stečaja situacija popravlja, potrebni su mlađi radnici. U “Tozi” je trenutno uposleno 616 radnika.

-U ovom trenutku najneophodniji su nam radnici koji bi bili zaposleni na klasiranju crepa. Potrebni su nam i mašinski, elektro inženjeri, tehnolozi odnosno visokoobrazovani kadar. Prosečna zarada je oko 40.000 dinara – rekao je Vladimir Ilić, direktor “Toze Marković”.

U potrazi za radnicima u mašinskoj i livačkoj proizvodnji je i “Le Belier”, fabrika “Šole” , “Tisaautomotiv” iz Sente gde je već radno angažovan veći broj sugrađana. Primamljiva plata u nemačkoj kompaniji “Drekslmajer” doprinela je da se dosta Kikinđana odluči da putuje do susednog Zrenjanina na posao. Za razliku od pre četiri, pet godina kada su zaposleni u gradu mahom radili za minimalac, a nezaposlenih je bilo oko 6.000 koji su u potrazi za poslom nudili svoje radne biografije firmama i trgovinama situacija je danas znatno promenjena. Prema poslednjoj prijavi poslodavaca od 6. jula u Kikindi radi 14.777 osoba. Sve su ovo pokazatelji da je politika gradske vlasti na pravom putu da Kikindu vrati na mapu privredno razvijenih lokalnih samouprava.