U Kikindi potvrđen grip AH1N1

Dvadesetogodišnji mladić iz Kikinde obolelo je od gripa tip AH1N1 što je potvrđeno na Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Dr Tatjana Karać, načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavod aza javno zdravlje ističe da je očekivala da se grip registruje početkom februara.

 

 

 

 

 

 

-Mladić je sada dobro i mi pratimo njegovo zdravstveno stanje. Još jedan uzorak poslali smo danas na analizu. Za dva dana šaljemo još jedan jer se sumnja da dete sa visokom temperaturom ima oboljenje slično gripu – istakla je dr Tatjana Karać.

U Domovima zdravlja obavlja se nadzor nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama.

Iz nedelje u nedelju beležimo veći broj obolelih. Od 1. oktobra 2018. godine registrovano je 1.010 obolelih od oboljenja sličnih gripu. Od tog broja 531 osoba je sa teritorije grada Kikinde – kazala je dr Karać.

Naša sagovornica još jednom je istakla da je najbolja prevencija vakcina protiv gripa:

Sve planirane doze za sezonu 2018/2019. godinu su distribuirane i vrlo malo ih je ostalo na vakcinalnim punktovima.One će biti preusmerene tamo gde se pokaže hitna potreba, a to su pre svega teški hronični bolesnici. Broj vakcinisanih u Severnobanatskom okrugu je više nego zadovoljavajuć.

Intenzitet gripa na teritoriji Vojvodine i našeg okruga još uvek je nizak. Grip AH1N1 poznmatiji kao “svinjski grip” registruje se svake godine, a dr Karać dodaje da je svaki slučaj za sebe.