U Kikindi obeleženo 99 godina od proboja Solunskog fronta

Gradski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine na Železničkom groblju obeležio je 99 godina od proboja Solunskog fronta. Vence su položili predstavnici lokalne samopurave, Policijske uprave Kikinda, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 godine i srodne organizacije. Ovom prilikom organizatori su se osvrnuli na važnost obeleženog istorijskog događaja.

Jedan od osnivača Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 godine Vojin Ubiparip podsetio je da je u Prvom svetskom ratu pala velika sila Austrougarska i da upravo kroz ova negovanja ostaju sećanja na pretke, a da mi kao njihovi potomci uvek možemo da budemo ponosni i da se ne stidimo.

 

Profesor istorije Lazar Demić svojom podsetio je da proboj Solunskog fronta predstavlja ključni događaj u borbi srpske vojske tokom Velikog rata. Mala zemlja kao što je bila Srbija tako je obezbedila mir, ali uz velike žrtve, jer je proporcionalno brojke pokazuju da je naša zemlja u Velikom ratu izgubila njaviše stanovnika.

U ime Gradske uprave prisutnima se obratio član Gradskog veća Miodrag Bulajić, koji je istakao da Grad Kikinda uvek sa ponosom obeležava istorijske događaje kao što je proboj Solunskog fronta.

-Na ovaj način želimo da pokažemo poseban pijetet prema svima koji su dali svoje živote i da poštovanjem tradiciju prenosimo s kolena na koleno.  Edukacijom kroz obrazovni sistem možemo mnogo da učinimo. Ne smemo da zaboravimo našu prošlost i one žrtve koji su dali svoje živote kako bi mi bili slobodni. Tako čuvamo svoj identitet i gradimo temelje svoje budućnosti.

Srpska vojska probila je deo Solunskog fronta na Kajmakčalanu 15. septembra 1918. godine i time otpočela završne borbe za oslobođenje naše zemlje u Prvom Svetskom ratu, koje su okončane oslobođenjem Beograda 1. novembra iste godine. Proboj Solunskog fronta najznačajniji je vojni uspeh Srbije u Velikom ratu.