U Kikindi obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a

vlcsnap-2016-12-01-14h15m14s247

Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Kikinda na Gradskom trgu obeležili su prvi decembar, odnosno Svetski dan borbe protiv HIV-a, akcijom „Testiranje je u modi. Testiraj se na HIV“. Ovu akciju obeležile su crvene tračice, koje su simbol borbe protiv ove infekcije.

-Ovo akcijom želimo da damo na značaju rano otkrivanje bolesti i da podstaknemo stanovništvo da provere svoj HIV status, rekla je dr Tatjana Karać, načelnica Odeljenja za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje.

Ona napominja da se u ZZJZ svakog radnog dana od 8 do 14 časova svi naši sugrađani mogu anonimno testirati na HIV. Prema statistici koja se vodi od 1991. godine, najmanje zaraženih, njih dvadesetoro, dolazi upravo iz Severnobanatskog okruga. Ipak, u našem okrugu najmanje je testiranih građana. Ove godine u našem gradu otkrivena je jedna HIV pozitivna osoba.

Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležava se od 1988. godine, a taj dan je prilika da ljudi širom sveta iskažu podršku ljudima koji žive sa HIV-om i da se sete onih koji su umrli.