U Kikindi 961 aktivan slučaj koronavirusa

 

U Kikindi je, u protekla 24 sata, registrovano čak 100 novih slučajeva koronavirusa. Prema jutrošnjim podacima, ukupan broj aktivnih slučajeva je 961.

U dve kovid ambulante za odrasle u Svetosavskoj 53 i u Mikronaselju juče je pregledano ukupno 167 pacijenata. Ambulante rade od 7 do 22 sata, a kako ističe dr Biljana Marković svi lekari i tehničari koji rade u ovim ambulanta su preopterećeni i preumorni. Zbog zaraze koronom ne radi sedam lekara, dva stomatologa, pet medicinskih sestara i tri spremačice što dodatno otežava situaciju. Lekari u ostalim ambulantama pišu recepte za lekove i pregledaju hitne slučajeve koji nisu kovid.

Kikinda je i dalje jedan od 4 grada u Vojvodini koji prednjače po broju novozaraženih. Najviše je novootkrivenih slučajeva zaraze u Novom Sadu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Kikindi, a potom u Zrenjaninu, Subotici i Somboru.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 21.743. Institut za javno zdravlje Vojvodine procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 7746, potom sledi Pančevo sa više od 2000 i Zrenjanin sa više od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Klinički centar Vojvodine primio je prethodne noći najveći broj kovid pacijenata na bolničko lečenje. U prethodna 24 sata u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovana su 52 pacijenta zaražena koronavirusom. Trenutno, u Kliničkom centru Vojvodine leči se 359 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa, 23 su na respiratoru.

S obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete kao i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica.

Zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji, a zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.