U Domu učenika sve spremno za dolazak đaka i studenata

Završen je i avgustovski konkurs za prijem učenika u internate. Pravo na smeštaj u domovima učenika imaju: redovni đaci čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, da se prvi put upisuju u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije prebavilašte nije u mestu u kom pohađaju školu, kao i učenici iz osetljivih društvenih grupa.

Na osnovu konkursa Ministarstva proveste, nauke i tehnološkog razvoja Dom učenika u Kikindi raspolaže sa 126 mesta za srednjoškolce. U prvom upisnom roku upisan je 91 učenik i preostalo je još 35 mesta. Naši učenici uglavnom dolaze iz opština Novi Kneževac, Novi Bečej, Nova Crnja, Senta i Čoka – istakao je Vladimir Kitanović, koordinator vaspitne službe.

Studentima je na raspolaganju 70 mesta. Za brucoše će prvi konkursni rok biti otvoren od 3. do 18. septembra, dok će za one koji pohađaju drugu i treću godinu konkurs trajati od 17. septembra do 31. oktobra.

-Smeštaj namenjen studentima svake godine popuni se 85 odsto od ukupnog kapaciteta. Prošle školske godine bila je mala popunjenost dela za srednjoškolce. Imali smo svega 80 učenika s obzirom na to da smo pretprošle godine imali veliki broj maturanata. Do početka školske 2018/2019. godine očekujem da ćemo imati 105 đaka – dodaje Kitanović.

Cena mesečnog boravka za učenike srednjih škola je 6.783 dinara i u nju su uručanti i smeštaj i ishrana. Studenti imaju iste uslove i plaćaju 1.000 dinara više od učenika.

U kikindskom internati na raspolaganju su: saveremno opremljena teretana, multifunkcionalni sportski teren, a đaci i studenti mogu da se uključe u rad sekcija kojih ima 12. Kikindski Dom učenika, prema kategorizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jedini u Srbiji našao se u prvoj A kategoriji. Prostire se na 4.000 kvadratnih metara, a u posebnoj lameli je i hostel sa 22 ležajeva u 11 dvokrevetnih soba.