“Two man orchestra” iz Bugarske oduševili kikindsku publiku

Koncertom, u izvođenju „Two man orchestra“ koji je  održan u Narodnom muzeju, predstavili su se kikindskoj publici poznati bugarski kompozitori i muzičari Nikolaj Ivanov OM i Petar Jordanov. Oni su u sklopu „Global fusion project-a“ prvi koncert u Srbiji održali  baš u našem gradu.

Iako je Svečana sala Narodnog muzeja bila svega trećinu popunjena, kada je odziv sugrađana u pitanju, to ipek nije demoralisalo goste iz Bugarske da se na najprofesionalniji način predstave.

Dvojica najpoznatijih bugarskih muzičara: Nikolaj Ivanov i Petar Jordanov, kada je stvaranje, kako filmske, tako i muzike, sa primesama dzeza i etno zvuka uveli su publiku na misteriozan način u svet tonova kojim oni vladaju, stvarajući na više instrumenata. Igra svetlosti i zvuka, nagonili su da slušalac ima osećaj da se upravo nalazi na snimanju nekog istorijskog spektakla. Nikolaj Jovanov je pisao muziku za oko 50 filmskih ostvarenja, za više od 20 pozorišnih komada, a do sada je izdao 20 CD-ova sa autorskom muzikom. Njegova želja je bila da nakon što je upoznao naš grad, svoj novi album promoviše baš u Kikindi:

Svirali smo po celom svetu. Svirao sam sa razlicitim grupama u razlicitim projektima. Retko smo gostovali u Srbiji. Ucinilo nam se da bi bilo zanimljivo da prvi put gostujemo u Kikindi. Upoznali smo Jasminu a zatim i Kikindu. Posto imamo nov album, dosli smo da ga promovisemo. Sviramo sa mnogo instrumenata, sa mnogo energije. Prosla godina je za mene bila nestvarna. Svirali smo u Budimpesti 400. put a u Beogradu nismo uopste svirali. Bio sam srecan zbog promocije albuma u Segedinu, Budimpesti pa potom u Bukurestu a na kraju i zbog promocije u Kikindi. Nasa muzika nema striktna pravila ona je fuzija tradicionalnog folklora sa prostora Balkana i Bliskog Istoka i dzeza. Poznajem srpsku dzez muziku, kompozitora Borisa Kovaca iz Novog Sada, Sanju Ilica iz Beograda, pijanistkinju Maju Misty. U sustini malo poznanstava.

Među malobrojnom publikom našle su se i sve članice kikindske vokalne grupe „Melizmi“, sa
 svojim pridruženim članom Đorđom Jonićem koji ih prati na svim nastupima. Potreba da čuju
 nešto drugačije, da uporede našu muziku sa muzikom koju stvaraju muzičari iz drugih 
zemalja, uvek predstavlja dobar razlog za dolazak na ovakve koncerte.

Celovečernji koncert, koji je u organizaciji grada Kikinde bio besplatan za sve koji znaju da uživaju u dobrom zvuku, možda jednom i ponove, premda, kako je Ivanov rekao, vreme kog najčešće nemaju u dovoljnim količinama, glavni je razlog što do sada nisu stizali da oduševljavaju i publiku i u drugim mestima u Srbiji.