Tribina “Žene žive i na selu” u Banatskom Velikom Selu

Konferencija „Žene žive i na selu” održana je 8. marta, na Međunarodni dan žena, u Domu Narodne skupštne Republike Srbije, čime je započela kampanja pod istim imenom. Nakon toga, prva tribina u okviru obilaska seoskih područja i razgovora sa ženama koje žive i rade na selu, organizovana je u Novom Žedniku, a druga u Banatskom Velikom Selu.

O važnosti osnaživanja žena i potrebi da se učine vidljivijim problemi zdravstvene i socijalne zaštite žena iz ruralnih sredina i da im se pomogne da počnu sopstveni posao, svoj stav je izneo i član GV Miodrag Bulajić:

-Realizacijom ovog projekta, mi pre svega želimo da saslušamo njihove prepreke i probleme na koje one nailaze, kako bi koncipirali mere na osnovi tih realnih potreba. Prevashodno želimo i da ih osnažimo ekonomski, kao i u borbi protiv nasilja, ali i da uzmu učešće u preventivnim  pregledima. Mi smo kao grad oformili program ruralnog razvoja, zatim savet za zdravstvo, gde pet godina vršimo preventivne zdravstvene pregrede. Žene na selu rade, angažovane su na svim poljima, ali nisu dovoljno pimećene, a ovo je jedan od načina da se izborimo za njihovo dostojanstvo.

Žene na selu su marginalizovana grupa iako je njihov doprinos izuzetno velik u seoskoj sredini, on nije dovoljno priznat. Tribine predstavljaju mesto kao način da se čuje glas svih onih koji bi imali nešto da kažu na tu temu, a s ciljem da se motivišu da nešto urade same za sebe. Ispred udruženja žena “Velikoselke”, koje je domaćin tribine, Dragana Đurđević kaže da je život na selu upravo ono što nikada ne bi menjala:

-Lep je život na selu, za mene je lep život na selu! Ne znam šta drugo da vam kažem.  Mi u našem udruženju imamo 50 članica, koje rade, koje su vredne. Kada se kaže, devojke radimo-mi radimo. Kada je potrebno angažovati se na bilo kom polju, prilikom humanitarnog rada, one su tu, nema nećkanja. Mi se ovde svi pomažemo. To su prednosti.  Meni treba pomoć, moja komšinica će doći, kad njoj treba pomoć, mi dolazimo. Kada se ljušti paprika, kada se cepaju kajsije, kuva pekmez. Šta god! Saradnja i komunikacija. To je jedan život koji ja vama možda ne umem da prepričam, ali je takav!

Nakon tribine u BVS-u, u  planu je da se diskusije organizuju u Čačku, Požarevcu, Somboru i Zaječaru. Projekat “Žene žive i na selu ” se sprovodi pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Podršku projektu dala je i Pošta Srbije.