Tri decenije stvaralaštva Braca Azarića prikazane kroz izložbu „Retrospektiva“

Poznati novokozarački slikar i rukovodilac Galerije „Zdravko Mandić“ Braco Azarić trideset godina rada obeležio je izložbom „Retrospekiva“.

Kako sam naslov kaže, postavka u Narodnom muzeju prikazuje sve ono najbolje je Azarić stvorio tokom tri decenije:

-Ovo je tridesetogodišnji rad. U Muzeju sam prvi put izlagao 1988. godine povodom Dana „Livnice“. Drago mi je da sam sačuvao slike koje sada mogu da se prikažu, jer je za 30 godina rada, ipak, bilo pomaka. Lepo je videti moje prve slike sa ovim skorašnjim.

Dela su, kao i umetnik, sazrevala godinama. Sve to donelo je novu dimenziju u stvaralaštvu:

-Hteo, ne hteo, čovek se menja kako stari. Osećanja postaju zrelija. Prođe i period života i sazri i umetnost. Na početku se oseti bojažljivost, a kasnije se vidi zrelost i sloboda u potezima. Boje prolaze još više kroz dušu. Slike su strasvenije.

Za ovih trideset godina menjalo se mnogo toga, ali ne i glavna ispiracija. Azariću je to sam život:

-Nije to samo u likovnom, već i u muzičkom i pesničkom izrazu. Slika se sve što se dotiče: priroda, pejzaži, mrtva priroda, aktovi, događaji, prizori iz života, sećanja. Sve to umetnika dotiče, pa osećanja prikaže u materijalnom svetu.

Prelomni period u stvaralaštvu slikara bio je početak `90tih godina prošlog veka. Iako je to vreme donelo mnogo muka, za Azarićev rad bilo je ključno:

Kod svakog umetnika javlja se period u kojem odlučuje da li će slikati „normalno“ ili otići u neku lepšu umetnost. Važno je da bude zadovoljan sam sobom, pa tu sreću prenosi i na posmatrača.

Izložba je bila dobar povod da se publika podsetio šta je Azarić do sada uradio. Nas je zanimalo i šta je ono što ljubitelji slikarstva od njega mogu da očekuju u vremenu koje dolazi:

-Ja se prepuštam osećanjima, prirodi i to će ići svojim tokom. Ništa neću na silu, jer to nije prava umetnost. To treba da dolazi samo od sebe, pa ćemo videti. Kod mene je zrelost sada najdominantnija, pa mislim da najbolje tek dolazi. Ne želim da se dodvoravam publici, ali dolazi do toga kada se slici da duša.

Vreme je najbolji pokazatelj kvaliteta nečijeg rada, a Azarićevo stvaralaštvo traje već 30 godina. Otvaranju izložbe u Muzeju prisustvao je veliki broj njegovih kolega i poštovalaca, tako da nema sumnje da će i ovo biti jedan od dodatnih motiva za dalji rad umetniku iz Novih Kozaraca.