Trenutno kod 16 dece potvrđen korona virus

U Dečijem i Školskom dispanzeru u Kikindi povećan je broj pregleda kako u febrilnoj ambulanti, tako i u takozvanoj zelenoj zoni. Kako ističe pedijatar dr Vesna Tomin, načelnica Dečijeg i Školskog dispanzera do početka novembra situacija je bila dobra, međutim od 1. novembra u dečijoj febrilnoj ambulanti pregledano je 726 dece.

-Testirali smo 38 dece od čega je 19 pozitivno na virus kovid 19. Od tog broja 16 su školskog uzrasta, a troje su predškolskog uzrasta. Prvo dete koje smo testirali javilo se na pregled 12. novembra i ono je imalo pozitivan rezultat.Školska deca kod kojih je utvrđeno da imaju virus korona uglavnom su se žalili na gubitak čula mirisa i ukusa. Deca predškolskog uzrasta imala su većinu simpotoma kovida 19: povišenu temperaturu i infekciju gornjih disajnih puteva. Sva kovid pozitivna deca su na kućnom lečenju i nalaze se u izolaciji – istakla je dr Vesna Tomin.

Odojče mlađe od godinu dana je najmlađe koje ima virus, a najstariji su srednjoškolci od 18 godina.

U Savetovalištu je pregledano 336 mališana, a po redovnom kalendaru vakcinisano ih je 134. Naša sagovornica napominje da je u ovo doba godine uvek povećan broj pregleda.U takozvanoj zelenoj zoni namenjenoj pacijentima koji nemaju temperaturu pregledano je ukupno 1.333 deteta, 814 predškolaca i 519 školaraca.