Treća knjiga Đure Đukanova predstavljena kikindskoj publici


Treća knjige sabranih dela Đure Đukanova, jednog od najznačajnijih predstavnika banatske proze 20. veka predstavljena je kikindskoj publici, koja je imala tu mogućnost da se prva upozna sa ovim delom.

Knjigu čine romani „Dvogled bez stakala” i „Duva vešanac”, a kako ističu urednici iz Izdavačke kuće „Partizanska knjiga”, čitalac u pojedinim trenucima ima utisak da su ovi  romani umetničko delo nekog nepomenutog umetničkog predmeta, bar do sada. Kako je naveo kourednik i suvlasnik Izdavačke kuće “Partizanska knjiga” Vladimir Arsić, velika je čast biti u Kikindi i u blizini Mokrina i korak bliže objavljivanju sabranih dela Đure Đukanova.

-Ove godine smo objavili dva romana u jednoj knjizi. Radi se o romanima “Dvogled bez stakala” i “Duva vešanac”i posebno je zadovoljstvo što “Duva vešanac” prvi put objavljujemo pred čitalačku publiku. Do sada nije objavljena ova knjiga, roman je postojao u rukopisu,  bio je spreman za štampu, ali sticajem okolnosti nikada nije bio pretvoren u knjigu. “Partizanska knjiga” ima to zadovoljstvo i čast da ovo Đurino delo prva predstavi publici.

Neobičan naziv romana „Duva vešanac“ podosta je intrigantan, te navodi na analizu samoga teksta i šta nam priče iz pet sela i jednog grada  donose:

-Vešanac je vrsta vetra, koji donosi neku depresiju, tugu….

Đura Đukanov bio je srpski pripovedač i dramski pisac, umro je u svojoj 44 godini. Kao rođeni Mokrinčanin, jedan je od najznačajnijih predstavnika banatske proze dvadesetog veka. Pored Mokrina, živeo je u Vršcu i Novom Sadu.

Napisao je romane,  “Domaći sapun”-“Luda pali sveće”, zatim “Đavolska snevačina”-“Slatkovodna neman” i “Dvogled bez stakal”- “Duva vešana”. Knjigu su pored Vladimira Arsića priredili  Narodna biblioteka, zatim Dunja Ilić kourednica “Partizanske knjige”, koja je napisala pogovor i Srđan Srdić autor predgovora.