Trčanje kao način života – Kikinđani na Festivalu trčanja i plivanja u Kanjiži

U organizaciji Atletskog kluba „Partizan“ na keju pokraj Tise u Kanjiži održan je Festival trčanja i plivanja. Ova manifestacija dugog je veka, a ovo je bilo njeno 37. izdanja.

Ljubitelji trčanja takmičili su se u nekoliko kategorija, a najduža je bila polumaraton. Takmičenje okuplja atlete iz gotovo svih krajeva zemlje, najviše iz Vojvodine, a učešće su uzeli i Kikinđani. Tako je deo trke u Kanjiži bio i kikindski sportista i član lokalnog Atletskog kluba „Trim“ Nebojša Milenković:

-Ovo mi je 17. put da nastupam, s tim da je sada u pitanju nova trasa i nova dužina, jer mi je prvi put da trčim 21 kilometar. Inače, tri puta sam do sada pobeđivao kao predstavnik Kikinde, a bilo je mnogo drugih i trećih mesta. Sada je tu i vrućina da nas testira da vidimo kako ćemo proći.

Iako je čitav život posvetio atletici i uprkos iskustvu koje je na njegovoj strani, za Milenkovića je pravi izazov da se nađe u polumaratonskoj konkurenciji:

-Trka je veoma zahtevna i treba se dobro pripremiti. Trčimo ne samo protiv satnice i vremenskih prilika, već i protiv konkurenata. Neki su nam poznati, a neki su i novi.

Pored Milenkovića, učešće na takmičenje uzeli su i njegov klupski kolega Fredi Sigeris, kao i Kikinđanin Petar Blažić, takođe atletičar koji nastupa za Klub „Fruška gora“ iz Novog Sada:

-Ovo je 13. put kako trčim u Kanjiži. Ranija trasa je bila kraća 13,6 km, startovalo se iz Horgoša i trčalo se do Kanjiže. Poslednjih pet godina trči se ulicama Kanjiže, a poslednje dve godine imamo polumaraton. Prošle godine staza je bila malo duža, odnosno 22km, a sada je 21,1 metara. Učestvovalo je oko 350 trkača.

Blažić je na ovom takmičenju osvojio bronzanu medalju, a cilj mu je da prevaziđe akvatlon i okuša se u kompleksnijim takmičenjima:

-Treniram četiri do pet puta nedeljno. Poslednje dve nedelje pripremao sam se na Fruškoj gori zajedno sa kolegama iz kluba. Prošle godine smo bili ekipni prvaci Srbije u maratonu.

Takmičenja poput ovog važna su da bi se sportisti pripremili za sezonu koja im predstoji. Takođe, uz manifestacije poput ove populariše se i atletika, koja je ovih dana zbog Evropskog prvenstva bila i više nego aktuelna. Kikinđani, iako ne nastupaju u istim klubovima, ističu da će dati sve od sebe da u narednom periodu budu još bolji.