Traži se sistemsko rešenje za kikindske apoteke

Jedna od tačaka devete sednice Skupštine Grada Kikinde bio je i izveštaj o poslovanju „Apoteke Kikinda“. Kao što je već poznato, ova ustanova već duži niz godina posluje kroz dugovanja, a v.d. direktora Nino Žuvela istakao je da problemi datiraju još od 2008. godine.

Već naredne godine dug kikindskih apoteka iznosio je 136 miliona, a od 2013. do kraja 2016. ona je varirao od 79 miliona do 104 miliona dinara.

Na datum 15.05.2017. godine imamo gubitak od 95 miliona dinara, što nije mrtav dug, jer imamo 5 miliona dinara potraživanja prema Fondu. Kada dođe do transfera tih stredstava, mi ćemo imati dug manji od 90 miliona,  kaže Žuvela.

Iznos dugova varirao je iz različitih razloga. Država je 2012. godine reagovala i „restartovala sistem“, a 2014. linearno je smanjena cenu leka i umanjena je finansijska vrednost marže. Kako je Žuvela naglasio, čak ni u najbolje vreme apotekarstva, odnosno od 2008. do 2011. godine, u Kikindi je bilo problema.

Glavna polemika u skupštini vođena je oko predloga sistemskog rešenja za probleme apotekarske ustanove. Beležimo i da su se u međuvremnu stavovi vlasti i opozicije približili. Kako je istakao predsednik Skupštine Grada, dr Milovan Blažić, intenzivno se na tome rešavanju ovog problema:

Kanjiža je na Skupštini Opštine donela odluku i problem rešila izdavanjem prostora u zakup, uz tri uslova: da se preuzmu radnici, da se omogući 24 permanencija farmaceutskih usluga i da se nađe modalitet „prebijanja dugova“. Tamošnja apoteka radi u sklopu Doma zdravlja, koji ima pravnog osnova da višak prostora izda.

Za razliku od apoteka u Kanjiži, kikindska ustanova deo je sistema i mora se tražiti drugačije rešenje. Stoga se traži zakonski okvir za rešavanje problema apoteka u Kikindi.

Kako je naglašeno na skupštinskoj raspravi, najvažnije je da model rešavanja problema bude u okviru zakona. Ad hok rešenja nisu prihvatljiva kada je u pitanju ovaj veliki problem, a kako je istaknuto, on bi trebalo da bude rešen u bliskoj budućnosti.