Tradicionalno farbanje jaja u Mokrinu

Članice Udruženja žena “Mokrin” i ove godine ofarbale su oko 300 kokošijih jaja. Kako ističu ovo druženje predstavlja im zadovoljstvo, a ujedno na ovaj način pomažu da manifestacija Svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim jajima, koja se održava u nedelju bude što bolja i lepša.

Farbanje jaja simboliše rađanje novog života, plodnost i Isusovo vaskrsenje.Članice udruženja kažu da su im draže stare tehnike farbanja jaja.

Prvo jaje koje se ofarba treba da bude crvene boje i ono predstavlja čuvarkuću. Ono se čuva do narednog Uskrsa.Prema narodnom verovanju prvo jaje od prethodne godine treba zakopati u zemlju, kako bi cela godina bila plodna, puna sreće i blagostanja. Po tradiciji danas su članovi KUD-a “Mokrin” ofarbali i spomenik jajetu na ulazu u Mokrin koje prvo bide svi koji ulaze u ovo mesto. Svake godine oslika se drugačiji motiv, a ove godine to će biti lala sa pomoćnikom guskom.

U okviru Vaskršnjih svečanosti u Mokrinu u Galeriji Doma kulture otvorena je uskršnja izložba radova 15 mokrinskih autora, a prvi put svoje radove izložila je i strip crtač 15-godišnja Emilija Despotov.