Tradicija korinđanja i dalje je aktuelna

Porodica Zarić uveliko se priprema za Badne veče i Božić. Trpeza je spremna, a gosti su već počeli da dolaze. Iako su svi dragi, najbliži srcu domaćina Radovana Zarića Šumara su mladi korinđaši. Oni ga podsećaju na neka lepša vremena.

-Kad sam bio dete u Zelenjaku je živelo mnogo dece. Jedva smo čekali sumrak i da idemo da korinđamo. U grupi nas je bilo po 5-6 dece i svako je nosio svoju torbu, u kojoj je primao darove za korinđanje, priseća se domaćin porodice Zarić.

Nekada su darovi bili skromniji, ali bez obzira na to, radost malih korinđaša bila je velika. Deca su zatim odlazila kod drugog komšije, gde su takođe recitovala pesmice. Badnje veče za korinđaše završavalo se do ponoći.

Porodica Zarić i dalje neguje ovaj običaj. Domaćin, koji ponosno ističe kako danas ima 5oro unučadi i dve praunuke, kaže da su se vremena promenila. Ipak, svoju decu i unuke, kad malo stasaju i dalje vodi u komšiluk da korinđaju.

Pesma koja se nekada najviše cenila i plaćala jeste „Roždestvo“, a Radovan Zarić najviše voli da je recituje. Najmlađi članovi porodice, Mane Mandić i Lena Predojević, dobri su recitatori, baš kao i njihov deka.

Najlepši deo Badnjeg dana i Božića jeste okupljanje porodice. Korinđanje je tu da na kroz šalu i pesmu upotpuni ove velike hrišćanske praznike.