Tradicija ispijanja čaja

Kikinđani okupljeni u Kuilturnom centru imali su priliku da se upoznaju sa tradicionalnom kineskom ceremonijom ispijanja čaja. Ovaj običaj pokazali su Ceng Ci Jin i Lo Šao Ći. Čaj se služi uz opuštajuću muziku i mirišljave štapiće, a procedura započinje tako što se u glavnoj posudi sve vreme zagreva voda, koja se potom sipa u čajnik sa prethodno ubačenim listovima čaja.

 

 

 

 

 

 

 

-Tradicija ispijanja čaja dugo postoji i dolazi iz budizma. Pomaže da pronađemo samii sebe, na koji način da uspostavimo kontrolu i harmoniju u životu. Velika je razlika između svakodnevnog ispijanja čaja i ceremonije ispijanja. U Aziji čaj pijemo svakog dana sa prijateljima i porodicom, a tokom ceremonije ispijanja čaja trudimo se da razvijamo unutrašnji mir – objasnila je Ceng Ci Lin.

Domaćin poslužuje goste, sipajući čaj u njihove šoljice – svakom podjednako i sebi na kraju. Prilikom konzumacije, šoljica se prstima pridržava pri vrhu, kako se ne biste opekli, a čaj se pije odmah, i to u tri gutljaja. Zatim se služi nova tura u krug, i tako u nedogled. Tokom jedne čajne ceremonije uglavnom se poslužuje više vrsta čaja, od najblažeg do najjačeg.Važnu ulogu u čajnoj ceremoniji ima i posuđe, naročito čajnik, koji je napravljen od gline i koristi se samo za jednu vrstu čaja.

Pošto se bavim keramikom sam izrađujem šoljice iz kojih se pije čaj i čajnik. Najinteresantniji je čajnik pošto ga izrađujem posebnom tehnikom od gline koja se nalazi u mom rodnom mestu na Tajvanu. I biljke potrebne za proces sagorevanja pri izradi servisa za čaj su iz moje zemlje. Svaki predmet ima staklastu glazuru – rekao je Lo Šao Ći.

Čajna ceremonija se može izvoditi u bilo koje doba dana.